Republica Moldova marchează 27 de ani de la obținerea independenței

27 august 2018, 10:05

Au fost, însă, și câteva incidente în această dimineață la Chișinău. Protestul Mișcării de Rezistența Națională început ieri a continuat și astăzi în preajma monumentului lui Ștefan cel Mare. Acesta a fost înconjurat de mascați, iar fortele de ordine i-au evacuat pe protestatari.

Președintele Igor Dodon, premierul Pavel Filip și președintele Parlamentului, Andrian Candu, au depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare, în timp ce oamenii protestau de la distanță.

27 august 1991, ziua în care s-a scris istorie pentru Republica Moldova

Pe 27 august 1991, Republica Moldova şi-a declarat independența față de Uniunea Sovietică.

Lupta pentru libertate a început în 1989, atunci când puterea a trecut de la Partidul Comunist la sovietele de deputaţi. A fost nevoie, însă, de mult mai multe transformări. Tocmai de aceea, în aprilie 1990, a fost ales, în mod democratic, primul Palrament, numit și Parlamentul Independenţei, care avea menirea să răstoarne ceea ce a construit Uniunea Sovietică.

Au urmat alți pași spre independență – renunţarea la economia centralizată şi sistemul administrativ de comandă şi trecerea la economia de piaţă; adoptarea Decretului cu privire la puterea de stat; schimbarea denumirii statului – din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească în Republica Moldova și stabilirea relaţiilor bilaterale cu alte state ale lumii.

Pe 27 august 1991, republica Moldova și-a declarat independența față de Uniunea Sovietică, însă independenţa a fost recunoscută oficial pe 2 martie 1992. Atunci, Republica Moldova a obținut statutul de țară membră a Organizației Națiunilor Unite.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite