Republica Moldova introduce brăţările electronice pentru monitorizarea persoanelor eliberate condiţionat

Ministerul Justiţiei din Republica Moldova va cumpăra 150 de brățări electronice până la sfârşitul anului. Dispozitivele vor permite judecătorilor să dispună urmărirea electronică prin sisteme GPS, prin telefon fix sau mobil.

26 Octombrie 2017, 13:05 (actualizat 26 Octombrie 2017, 15:14) |

Brățara va fi atașată la mâna sau la piciorul persoanei eliberate condiționat sau aflată în arest la domiciliu. Eroarea este sub 5 metri de localizarea stabilită. Datele sunt transmise către un server şi apoi unei platforme de monitorizare.

În ultimii ani, în Republica Moldova, sistemul de monitorizare electronică a fost testat pe 33 de persoane aflate la evidenţa Birourilor de probaţiune.

Cea mai dificilă etapă este licenţierea brăţărilor. Acum doar 15 astfel de dispozitive au toate actele în regulă.

„Fiecare brăţară va avea un cost de până la 100 de euro. Comparând o zi de detenţie a unei persoane în penitenciar cu 175 lei (...) o zi de cost pentru un deținut se echivalează cu o lună de cost pentru o persoană aflată sub monitorizare electronică, a declarat ministrul Justiției din Republica Moldova, Vladimir Cebotari.

Sistemul este implementat în cadrul proiectului „Sprijin acordat sistemelor de executare, probaţiune şi reabilitare în Republica Moldova". Finanțarea de aproape 2 milioane de euro este asigurată de UE.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 21°C
IASI 18°C 20°C
CLUJ 13°C 16°C
CONSTANTA 15°C 17°C
CRAIOVA 17°C 20°C
BRASOV 12°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI