LUMEA AZI

Republica Moldova evită la limită adâncirea în criza energetică, printr-un acord de ultima oră cu concernul rus Gazprom

Echipa de negociere de la Chișinău a reușit să convingă partea rusă să deblocheze situația după lungi discuții care au avut loc la Sankt Petersburg. Gigantul rus Gazprom şi Republica Moldova au anunţat, vineri, prelungirea cu cinci ani a unui acord de livrare a gazului rusesc către Chişinău. Până la redresarea situației, România şi Ucraina au sărit în ajutorul Republicii Moldova, oferind cantităţile necesare de gaze, însă doar pentru a menţine presiunea ridicată în conducte. Acordul de ultimă oră nu înseamnă sfârșitul stării de urgență și nici a vulnerabilității energetice a Republicii Moldova.

30 Octombrie 2021, 12:24 (actualizat 30 Octombrie 2021, 12:34) |
Criză energetică în Republica Moldova

Criza energetică din Republica Moldova a început în urmă cu o lună, când a expirat contractul de achiziţie dintre MoldovaGaz şi Gazprom. Pentru luna octombrie, a fost convenit un contract provizoriu, în baza căruia Republica Moldova achită 790 de dolari pe mia de metri cubi, o sumă exagerată pentru posibilităţile financiare ale statului. Criza energetică a deteminat-o pe Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, să convoace şedinţa Consiliului Suprem de Securitate.

Pentru a simpifica procedura de achiziţie a gazelor naturale de pe piaţa internaţională şi pentru a aloca, fără votul Parlamentului, bani necesari, în Republica Moldova a fost instituită stare de urgenţă pentru o perioadă de 30 de zile. În perioada stării de urgenţă se va folosi păcură pentru producerea energiei electrice şi termice, iar autorităţile au cerut cetăţenilor să facă economii la gazele naturale şi la energia electrică.

În căutare de soluţii, premierul Natalia Gavriliţa a mers la Bruxelles pentru a cere ajutorul comunităţii europene.

Oficialii europeni recunosc că Rusia aplică măsuri de şantaj în raport cu Republica Moldova, folosind Gazpromul drept bâtă politică.

În octombrie, Gazprom a redus cu o treime volumul gazului livrat Republicii Moldova. Pentru a menţine presiunea în conducte, Chişinăul a achiziţionat gaze naturale din Polonia şi Olanda.

În acelaşi timp, Moldovatransgaz a anunţat că Ucraina şi România au împrumutat gaz Republicii Moldova pentru a echilibra presiunea din reţea. Volumul de gaz livrat ajunge până la sfârşitul lunii, adică pe 31 octombrie, dată la care expiră şi contractul dintre Gazprom şi MoldovaGaz.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 3°C
IASI 3°C 1°C
CLUJ -2°C -3°C
CONSTANTA 4°C 3°C
CRAIOVA 4°C 2°C
BRASOV -1°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI