Republica Moldova are nevoie de 1,1 miliarde de euro pentru această iarnă, potrivit ministrului de Externe de la Chișinău

Nicu Popescu ministrul de Externe al Republicii Moldova
Nicu Popescu ministrul de Externe al Republicii Moldova
11 noiembrie 2022, 20:00

‘Situaţia noastră este foarte, foarte dificilă’, a declarat Nicu Popescu în marja Forumului pentru Pace de la Paris. ‘Ţara noastră este ameninţată militar, precum şi pe plan energetic şi economic’, a adăugat el, subliniind că Republica Moldova caută să găsească surse de aprovizionare alternative.

Republica Moldova are de mai multe săptămâni dificultăţi de aprovizionare, în condiţiile în care livrările de gaze ruseşti – de care depinde aproape total – s-au redus puternic. Chișinăul nu mai primeşte electricitate din Ucraina, în urma recentelor lovituri ale Rusiei împotriva infrastructurilor civile.

„Situaţia se va complica şi mai mult în această iarnă, dar vom continua să o gestionăm”, a subliniat Nicu Popescu.

El a precizat că 1,1 miliarde de euro sunt o estimare la data de 11 noiembrie, iar acești bani ar acoperi lunile de iarnă până în aprilie. Suma ar putea creşte sau scădea în funcţie de evoluţia situaţiei.

Şeful diplomaţiei de la Chişinău contează pe noi ajutoare cu prilejul unei noi conferinţe de sprijin ce va avea loc la Paris, pe 21 noiembrie.

În aprilie şi iulie, au avut loc două reuniuni similare ale donatorilor internaţionali, care au permis strângerea a aproximativ 600 de milioane de euro.

Nicu Popescu a menţionat că această sumă include confirmările de promisiuni de donaţii precedente şi că o parte a acestor fonduri a fost deja direcționată către asistarea refugiaţilor ucraineni.

Ministrul din Republica Moldova a reamintit că ţara sa a primit în jur de 80.000 de refugiaţi ucraineni.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite