Republica Moldova a denunţat Convenţia cu privire la Adunarea interparlamentară a CSI

Moldova se retrage din Comunitatea Statelor Independente
Moldova se retrage din Comunitatea Statelor Independente
20 iulie 2023, 13:44

Propunerea de denunţare a Convenţiei cu privire la Adunarea Interparlamentară a CSI aparţine preşedintelui parlamentului, Igor Grosu, întrucât Republica Moldova nu mai rezonează cu actualele politici, obiective şi decizii ale AIP CSI, şi în contextul declaraţiei ferme a Republicii Moldova privind integrarea în structurile europene, transmite Agerpres.

În acelaşi timp, Republica Moldova menţine relaţii interparlamentare cu statele membre AIP CSI la nivel bilateral, inclusiv prin intermediul grupurilor de prietenie. În contextul politic din regiune, de la începutul acestui an, conducerea parlamentului de la Chişinău nu a aprobat nicio participare la evenimentele AIP CSI.

Republica Moldova urma să achite în acest an o cotizaţie de membru în valoare de 5,8 milioane de lei. Denunţarea Convenţiei nu va afecta drepturile şi obligaţiile Republicii Moldova în raport cu alte părţi la tratat şi cu părţile terţe.

Reprezentanţii Blocului comuniştilor şi socialiştilor au criticat iniţiativa respectivă, menţionând că aceasta va duce la înrăutăţirea relaţiilor cu statele membre CSI.

Comunitatea Statelor Independente este o organizație regională formată din 9 din cele 15 foste republici federale ale Uniunii Sovietice, excepțiile fiind cele trei țări baltice: Estonia, Letonia și Lituania, precum și 2 țări care au părăsit organizația: Georgia și Ucraina.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite