Republica Moldova a denunţat Convenţia cu privire la Adunarea interparlamentară a CSI

Parlamentul Republicii Moldova a votat denunţarea Convenţiei cu privire la Adunarea interparlamentară a ţărilor membre ale Comunităţii Statelor Independente (AIP CSI), adoptată la 26 mai 1996, şi a unui acord încheiat pe platforma CSI, informează joi Radio Chişinău şi deschide.md.

 

20 Iulie 2023, 13:44 (actualizat 20 Iulie 2023, 13:45) Știrile TVR |
Moldova se retrage din Comunitatea Statelor Independente

Propunerea de denunţare a Convenţiei cu privire la Adunarea Interparlamentară a CSI aparţine preşedintelui parlamentului, Igor Grosu, întrucât Republica Moldova nu mai rezonează cu actualele politici, obiective şi decizii ale AIP CSI, şi în contextul declaraţiei ferme a Republicii Moldova privind integrarea în structurile europene, transmite Agerpres.

În acelaşi timp, Republica Moldova menţine relaţii interparlamentare cu statele membre AIP CSI la nivel bilateral, inclusiv prin intermediul grupurilor de prietenie. În contextul politic din regiune, de la începutul acestui an, conducerea parlamentului de la Chişinău nu a aprobat nicio participare la evenimentele AIP CSI.

Republica Moldova urma să achite în acest an o cotizaţie de membru în valoare de 5,8 milioane de lei. Denunţarea Convenţiei nu va afecta drepturile şi obligaţiile Republicii Moldova în raport cu alte părţi la tratat şi cu părţile terţe.

Reprezentanţii Blocului comuniştilor şi socialiştilor au criticat iniţiativa respectivă, menţionând că aceasta va duce la înrăutăţirea relaţiilor cu statele membre CSI.

Comunitatea Statelor Independente este o organizație regională formată din 9 din cele 15 foste republici federale ale Uniunii Sovietice, excepțiile fiind cele trei țări baltice: Estonia, Letonia și Lituania, precum și 2 țări care au părăsit organizația: Georgia și Ucraina.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 8°C
IASI 4°C 6°C
CLUJ 1°C 3°C
CONSTANTA 11°C 10°C
CRAIOVA 7°C 6°C
BRASOV 4°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI