Republica Moldova, 30 ani de la proclamarea independenței. Maia Sandu: Țara noastră are prieteni adevărați, parteneri regionali de încredere. Iohannis: România rămâne și în viitor partenerul cel mai apropiat al R. Moldova

S-au împlinit 30 de ani de independența a Republicii Moldova. Evenimentele dedicate împlinirii a 30 de ani de la declararea independenţei Republicii Moldova, la care a participat şi preşedintele Klaus Iohannis, au început cu întârziere, din cauza condiţiilor meteo, care nu au permis delegaţiilor oficiale să aterizeze pe aeroportul din Chişinău. TVR 1 a transmis de la Chișinău parada militară dedicată Zilei Independenței.

27 August 2021, 09:40 (actualizat 27 August 2021, 19:47) |

Republica Moldova sărbătorește azi 30 de ani de independență. 30 de ani în care cei de peste Prut au făcut de mai multe ori drumul de la extaz la agonie și invers, de la speranță și deznădejde și înapoi. Astăzi, în Piața unde acum 30 de ani președintele Mircea Snegur anunța mulțimii entuziaste ruperea de Uniunea Sovietică, președintele Maia Sandu, alături de Klaus Iohannis și președinții ucrainean și polonez, le-a vorbit moldovenilor despre democrație și Uniunea Europeană.

Klaus Iohannis a avut întrevederi cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cu preşedintele Republicii Polone, Andrzej Duda, şi cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Cei patru președinți au susținut declaraţii de presă comune.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis trei mesaje cheie: Republica Moldova are prieteni adevărați, are parteneri regionali de încredere, R. Moldova își dorește o implicare mai activă la nivel regional și global, un deziderat pe care îl vom promova în continuare.

Președintele Klaus Iohannis: Mă aflu la Chișinău astăzi și pentru a reconfirma angajamentul ferm și amplu al României în sprijinul proceselor de reformă și de integrare europeană, asumate de autoritățile din Republica Moldova. În toată această perioadă România a fost cel mai apropiat și cel mai sincer prieten al Republicii Moldova (...) Am onorat de fiecare dată, în mod consecvent angajamentele asumate în beneficiul direct al cetățenilor Republicii Moldova, am depus mereu un efort consistent în sprijinul dezvoltării și modernizării Republicii Moldova și am acționat pentru a menține Republica Moldova ca prioritate  pe agenda Uniunii Europene (...) Am asigurat-o pe doamna Președinte că România rămâne și în viitor partenerul cel mai apropiat al Republicii Moldova (...) Suntem pregătiți să acordăm întreaga noastră susținere în procesele de transformare, modernizare și implementare a reformelor.

România a fost prima ţară care a recunoscut independenţa Republicii Moldova, în august 1991. Ziua Independenţei a fost marcată la Chişinău cu o o parada militara cu peste 1200 de militari si politişti.  Președinţii Ucrainei, României și Poloniei, prezenți la manifestări au avut discuții cu președintele Moldovei, Maia Sandu.Klaus Iohannis participă la ceremonia depunerii de coroane de flori la Monumentul lui Ştefan cel Mare şi la manifestarea desfăşurată în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Pentru a marca trei decenii de independenţă, autorităţile de la Chişinău au organizat o paradă militară. În Piaţa Marii Adunări Naţionale din centrul capitalei au defilat subdiviziuni ale Armatei Naţionale, ale Ministerului Afacerilor Interne şi ale Serviciului de Informaţie şi Securitate. Parada militară de vineri a fost a treia de la proclamarea independenţei.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C 5°C
IASI -2°C 3°C
CLUJ -6°C -1°C
CONSTANTA 0°C 2°C
CRAIOVA 1°C 4°C
BRASOV -4°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI