Republica Moldova – o țară, două guverne. La Chișinău s-a întrunit guvernul condus de Maia Sandu, dar și cel condus de Pavel Filip

10 iunie 2019, 07:43

Prima ședință a cabinetului Maia Sandu a avut loc în sediul Parlamentului. Asta pentru că la guvern se reunea fostul executiv, condus de Pavel Filip, în calitate de „premier în exercițiu”. În timp ce, la parlament, noii miniștri din coaliție hotărau câteva schimbări la nivelul conducerii structurilor statului, în clădirea guvernului, Pavel Filip le dădea asigurări cetățenilor că blocajul politic nu va afecta pensiile și salariile. Pentru că încă există controverse privind legalitatea guvernului său, Maia Sandu a explicat că va cere instituțiilor europene, inclusiv Comisiei de la Veneția, să se pronunțe asupra deciziilor luate de Curtea Constituțională.

MAIA SANDU, premierul învestit al R. Moldova: „Este foarte clar, guvernul adoptat, votat, în aceste zile, aici, la parlament, este guvernul legitim, recunoscut deja de Uniunea Europeană și de alți parteneri internaționali”.

Șefa diplomației europene, Federica Mogherini, a precizat recent, într-un comunicat, că Uniunea Europeană este pregătită să colaboreze cu „Guvernul legitim din punct de vedere democratic” al Republicii Moldova. Astăzi, la București, ministrul român de Externe a explicat că România susține parcursul european al R. Moldova, dar este în egală măsură preocupată și de situația explozivă de peste Prut. Șeful diplomației de la București consideră că o soluție ar fi întoarcerea la electorat.

TEODOR MELEȘCANU, ministru de Externe: „Eu cred că singura soluție este întoarcerea la electorat, la popor, alegerile anticipate pe 6 septembrie nu ar fi o problemă foarte mare”.

Pe fondul situației tensionate, forțele politice de la Chișinău, din ambele tabere, fac apel la dialog. De altfel, acesta este și îndemnul comunității internaționale și al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa.

Ileana Pîrgaru de la TVR Moldova ne spune ce s-a mai întâmplat astăzi la Chișinău:

–––––––––––––––––––––––––––

ACTUALIZARE 14.35 Noul parlament, rezultat în urma alegerilor din februarie, se întrunește pentru prima oară. Înainte, la Chișinău au avut loc ședințele a două guverne: cel al Maiei Sandu, numită după formarea coaliției dintre socialiștii președintelui Igor Dodon și blocul pro-european ACUM, și cel al lui Pavel Filip. Consiliul Europei a anunțat că va cere opinia Comisiei de la Veneția cu privire la circumstanțele în care s-a dizolvat de fapt Parlamentul din Republica Moldova.

Guvernul condus de Maia Sandu s-a întrunit la sediul Parlamentului, pentru că sediul Executivului era ocupat de angajații guvernului Filip.

În timpul ședinței conduse de Maia Sandu au fost demiși șefii mai multor agenții guvernamentale din Republica Moldova, iar în timpul ședinței de guvern conduse de Pavel Filip, acesta le-a cerut miniștrilor săi să se subordoneze doar Constituției  și legilor țării și le-a dat asigurări cetățenilor că blocajul politic din Republica Moldova nu le va afecta pensiile și salariile, a transmis Ileana Pîrgaru de la TVR Moldova pentru Telejurnalul de la ora 14.00.

ACTUALIZARE 12.30 Ileana Pîrgaru, în direct prin telefon de la Chișinău pentru Telejurnalul de la ora 12.00: Premierul învestit, Maia Sandu, a convocat astăzi ședința guvernului, care nu are loc însă la sediul guvernului, ci la Parlament. Și asta pentru că sediul executivului este ocupat de miniștrii cabinetului Filip, care nu recunosc guvernul Sandu.

ACTUALIZARE 12.00 Noul guvern de la Chișinău, recunoscut de Uniunea Europeană, se află la această oră într-o ședință care se ține în sediul parlamentului. Deocamdată, membrii noului cabinet nu au acces în clădirea executivului care e înconjurată de forțe de ordine. În fata ziariștilor, noul premier, Maia Sandu, nu a făcut nicio referire privind agenda cabinetului său. Ea a precizat doar că guvernul este recunoscut de instituțiile europene, nu și de Curtea Constituțională. Înaltul for consideră că termenul limită pentru formarea unui guvern, după alegerile din februarie, a expirat vineri și nu ieri.

Noul premier, Maia Sandu, a salutat recunoaşterea de către Uniunea Europeană a noului executiv de la Chişinău. Totuşi, Curtea Constituţională de la Chişinău a declarat neconstituțional decretul privind numirea Maiei Sandu în funcția de premier. În acest context, Maia Sandu a făcut apel la angajații ministerului de Interne să nu blocheze activitatea instituțiilor.

Pe de altă parte, tot Curtea Constituțională l-a suspendat pe președintele Igor Dodon și a dizolvat Parlamentul. Preşedinte interimar al statului a fost numit Pavel Filip, premier până la numirea Maiei Sandu în această funcţie. Acesta a anunțat alegeri anticipate pe 6 septembrie.

Președintele suspendat Igor Dodon spune că nu recunoaşte niciuna dintre deciziile din ultimele zile ale Curţii Constituţionale, pe care o califică drept o instituţie aservită politic.

De asemenea, președintele suspendat Igor Dodon a cerut ajutorul partenerilor externi pentru a tranșa criza de la Chișinău. Între timp, deputații au adoptat o hotărâre prin care declară ca fostul Guvern Filip este ilegal, iar statul a fost uzurpat.

„UE este pregătită să colaboreze cu guvernul legitim din punct de vedere democratic, pe baza unui angajament reciproc față de reforme și a principiilor fundamnetale consacrate în Acordul nostru de asociere. Respectarea statului de drept și a democrației ar trebui să rămînă pilonii relației noastre”, se precizează în comunicatul semnat de Înaltul reprezentant al UE pentru politică Externă, Federica Mogherini și de comisarul Johannes Hahn.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite