Guvernul şi Parlamentul anchetează situaţia româncelor devenite sclave ale patronilor la ferme din sudul Italiei. Reprezentante ale comunităţilor de români din Sicilia le-au povestit senatorilor cu ce probleme se confruntă. Ministrul pentru Românii de Pretutindeni şi un reprezentant al Ministerului Afacerilor Interne au plecat în regiunile Sicilia şi Calabria.
Constantin Dumitrescu a plecat din Gorj şi a muncit 10 ani la o ferma agricolă din sudul Italiei. Numeşte experienta un coşmar pe care nu şi-ar dori să îl repete.
Zeci de mii de români sunt încă în această situaţie, i-au avertizat astăzi pe senatorii din comisia pentru românii de pretutindeni cele două reprezentante venite direct din Italia.
La comisie, ministrul pentru Românii de pretutindeni a prezentat un plan de creştere a asistentei consulare şi a anunţat măsurile imediate.
În presa străină au apărut materiale potrivit cărora în fermele din Sicilia, românii ar munci în condiţii greu de imaginat pentru 20 de euro pe zi.
Bărbaţii ar fi puşi să lucreze până la epuizare, iar femeile ar fi hărţuite sexual. Ambasada României la Roma şi Consulatul de la Catania au contactat Procuratura din regiunea Ragusa.
De trei ani ne rugăm de Guvern să-i apere pe concetăţenii din Italia, este reacţia Confederaţiei Naţionale a Antreprenorilor Mici şi Mijlocii, după articolul apărut în presa internaţională, despre miile de români exploataţi la fermele din Italia.
ONG-ul critică reacţia Executivului de la Bucureşti, pe care o numeşte "tardivă şi ipocrită".