Rusia vrea prelungirea cu doar 60 de zile a acordului privind exporturile de cereale prin Marea Neagră. Kievul a criticat condițiile Moscovei

Rusia - Ucraina cereale
Rusia - Ucraina cereale
13 martie 2023, 16:16

„Acordul asupra ‘Iniţiativei cerealiere din Marea Neagră’ implică prelungirea cu cel puţin 120 de zile, poziţia Rusiei de a-l prelungi cu doar 60 de zile, prin urmare, contrazice documentul semnat de Turcia şi ONU”, a scris pe Twitter ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, precizând că Ucraina aşteaptă „poziţia oficială” a Naţiunilor Unite şi a Ankarei, ca „garanţi ai iniţiativei”.

El a reacţionat astfel la anunţul făcut de viceministrul de Externe rus, Serghei Verşinin, după o zi de discuţii cu înalţi reprezentanţi ai ONU la Geneva. Moscova „nu se opune unei noi prelungiri a Iniţiativei din Marea Neagră după expirarea celui de-al doilea mandat la 18 martie, dar numai pentru 60 de zile”, a declarat Verșinin.

„Poziţia noastră viitoare va fi determinată de progresul tangibil în normalizarea exporturilor noastre agricole, nu în cuvinte, ci în fapte. Acestea includ plăţi bancare, logistică de transport, asigurări, ‘dezgheţarea’ activităţilor financiare şi furnizarea de amoniac prin conducta ‘Togliatti-Odesa'”, a spus Verşinin.

Viceministrul rus de Externe a subliniat că a purtat discuţii „deschise şi aprofundate” la Geneva cu însărcinatul ONU pentru afaceri umanitare Martin Griffiths şi cu secretarul general al Conferinţei ONU pentru Comerţ şi Dezvoltare (Unctad), Rebeca Grynspan.

Aceste discuţii, a spus el, au servit pentru „a confirma încă o dată că, deşi exporturile comerciale de produse ucrainene au loc într-un ritm constant şi aduc beneficii considerabile Kievului, restricţiile impuse exportatorilor agricoli ruşi sunt încă în vigoare”.

Acest aşa-numit Acord din Marea Neagră, semnat în iulie 2022 pentru 120 de zile între Naţiunile Unite, Ucraina, Rusia şi Turcia, a avut ca efect limitarea gravei crize alimentare globale cauzate de invadarea Ucrainei, pe 24 februarie. A fost reînnoit în noiembrie pentru 120 de zile şi a permis până în prezent exportul a peste 24 de milioane de tone de cereale din porturi ucrainene, potrivit ONU.

China este primul destinatar al exporturilor realizate în cadrul acordului, Spania al doilea şi Turcia al treilea.

Ucraina a cerut săptămâna trecută eforturi internaţionale pentru a menţine deschise căile maritime din Marea Neagră. Secretarul de stat american Antony Blinken a solicitat Moscovei să reînnoiască acordul, în timpul G20 de la începutul lunii martie.

Însă Rusia nu este satisfăcută de un alt acord – bilateral – semnat cu Naţiunile Unite privind exporturile ruseşti de îngrăşăminte. Moscova se plânge că exporturile sale de îngrăşăminte, produs de primă necesitate pentru agricultura mondială, sunt de facto blocate, deşi nu intră sub sancţiunile impuse de ţările occidentale de la începutul războiului.

„Exceptările de sancţiuni pentru produse alimentare şi îngrăşăminte anunţate de Washington, Bruxelles şi Londra sunt în esenţă inactive”, a subliniat Verşinin.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite