Represiune în Sudan. Liderul Opoziţiei doreşte o anchetă internaţională

Liderul opoziţiei sudaneze, Sadiq al-Mahdi, a reclamat vineri o anchetă internaţională vizând represiunea violentă la începutul lui iunie a unei tabere a manifestanţilor la Khartoum, după respingerea de către militarii la putere a unei astfel de investigaţii, relatează AFP. Secretarul de stat adjunct american pentru Africa, Tibor Nagy, a lansat la rândul său un apel la o anchetă.

15 Iunie 2019, 09:11 (actualizat 15 Iunie 2019, 09:18) |
Sadiq al-Mahdi

"Statele Unite sunt convinse de necesitatea unei anchete independente şi credibile" pentru a stabili responsabilităţile în aceste "evenimente monstruoase", a declarat Tibor Nagy în capitala Etiopiei, Addis Abeba, după o vizită de două zile la Khartoum.

Consiliul Militar de Tranziţie la conducerea ţării după răsturnarea fostului preşedinte Omar al-Bashir, la 11 aprilie, a recunoscut joi că a ordonat un raid la 3 iunie asupra unui sit-in al protestatarilor din faţa sediului ministerului apărării la Khartoum.

Potrivit unui comitet de medici apropiat de opoziţie, circa 120 de persoane şi-au pierdut viaţa în represiunea de la 3 iunie, majoritatea în cursul intervenţiei militare împotriva taberei protestatarilor. Conform autorităţilor, bilanţul morţilor este de 61.

Represiunea a avut loc după suspendarea negocierilor dintre conducerea militară şi liderii protestatarilor. Consiliul Militar de Tranziţie şi-a exprimat regretul pentru "erorile care s-au produs".

"O anchetă internaţională independentă trebuie efectuată"
cu privire raidului asupra taberei manifestanţilor, a declarat pentru AFP Sadiq al-Mahdi după rugăciunea de vineri într-o moschee din Omdourman, oraş din apropierea capitalei Khartoum.

"Este important ca ancheta să fie imparţială şi să nu afişeze vreo preferinţă în favoarea autorităţilor", a adăugat Sadiq al-Mahdi, fost şef de guvern, răsturnat de la putere de Omar al-Bashir într-o lovitură de stat din 1989.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 19°C
IASI 15°C 16°C
CLUJ 15°C 17°C
CONSTANTA 21°C 19°C
CRAIOVA 15°C 19°C
BRASOV 16°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI