Reporteri Fără Frontiere: Există dovezi că fotojurnalistul ucrainean Max Levin și un soldat care îl însoțea au fost executați cu sânge rece de trupele ruse

22 iunie 2022, 12:53

Cei doi căutau drona dispărută a fotografului, într-o pădure din teritoriul ocupat de ruși.

Grupul pentru libertatea presei a declarat că s-a întors la locul unde au fost găsite cadavrele lui Max Levin și ale militarului Oleksi Chernishov, la 1 aprilie, în pădurea de la nord de capitala Kiev și a găsit acolo 14 găuri de gloanțe în mașina arsă a celor doi.

„Dovezile strânse de Reporteri Fără Frontiere indică faptul că fotoreporterul ucrainean Maks Levin și  Oleksi Chernishov au fost executați cu sânge rece de forțele ruse, probabil după ce au fost interogați și torturați, în ziua în care au dispărut, 13 martie 2022.  Fotografiile făcute la locul crimei, probele găsite de Reporteri Fără Frontiere acolo și observațiile organizației atestă faptul că jurnalistul Max Levin și prietenul său Oleksi Chernishov au fost executați. Levin a fost foarte probabil împușcat de unul dintre gloanțele găsite de Reporteri Fără Frontiere la locul crimei. S-au găsit dovezi materiale ale prezenței ruse foarte aproape de locul crimei, inclusiv pachete cu alimente, tacâmuri din plastic care ar putea conține încă urme ADN” – se arată în investigația organizației pentru libertatea presei.

Unele dintre bunurile lui Levin și Chernishov, inclusiv actele de identitate ale soldatului și părți din vesta sa antiglonț, precum  și casca fotografului, au fost recuperate.

O echipă ucraineană cu detectoare de metale a descoperit, de asemenea, un glonț îngropat în solul unde zăcuse corpul lui Levin. Potrivit sursei citate,  descoperirea sugerează că fotoreporterul  „a fost  probabil ucis cu unul, poate două gloanțe trase de la mică distanță când era deja la pământ”.

Un bidon pentru benzină a fost găsit, de asemenea, în apropierea locului unde a fost  recuperat cadavrul ars al lui Chernishov.

Organizația  Reporterii Fără Frontiere mai arată că  descoperirile „demonstrează că cei doi bărbați au fost, fără îndoială, executați cu sânge rece”.

Ultima dată s-a luat legătura cu Levin și Chernishov pe 13 martie.  GPS-ul aflat în mașina lor a transmis ultima poziție din pădurea aflată la nord de Kiev.

VEZI ȘI:

Un cunoscut fotojurnalist ucrainean a fost găsit mort. El a fost asasinat de militarii ruși

Fotografiile fotoreporterului ucrainean Max Levin, ucis de ruşi în timp ce-și făcea meseria, vor fi expuse la Camera Deputaţilor

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite