REPORTAJ EXCLUSIV. Românii din regiunea Parisului s-au revăzut după pandemie la festivalul “Sâmbra Oilor”, eveniment apreciat și de francezi

5 iulie 2021, 18:03

La Le Blanc Mesnil, în nord-estul Parisului, trăiesc peste 1200 de români. Pentru câteva ore, ei și-au îmbrăcat straiele strămoșești și s-au bucurat de revedere după luni lungi de restricții. Pe scenă a fost o adevărată paradă de cântece, dansuri populare și costume din majoritatea regiunilor.

Au sfârâit grătarele și a curs multă bere pentru că așa petrec românii când se întâlnesc, cu mici, sarmale și bere.

Cristi Frățilă, co-organizator: „După o pandemie, după un timp îndelungat, închiși în casă și neputând să se deplaseze în România, atunci noi am decis să organizam sărbătoarea aceasta pentru a-i readuce din nou spre tradiții, spre o istorie a festivalului”.

Nici ploaia în rafale nu a oprit «Sâmbra oilor» care a reunit și francezi din comunitatea locală, semn că românii sunt deja de-ai locului.

Thierry Meihnen, primar, Le Blanc Mesnil: Este o comunitate importantă ca număr şi este o comunitate care s-a adaptat pentru, că ei învaţă franceza foarte repede. Copiii, de îndată ce propunem activităţi la şcoală înţeleg foarte repede ce li se cere, joacă şah, învaţă muzică. Este o comunitate plăcută de locuitorii din Le Blanc Mesnil care îi apreciază pe români ca vecini”.

«Sâmbra oilor», organizată de Asociația «Graiul Oșenesc» este la cea de-a doua ediție și deja face parte din calendarul de evenimente de la Le Blanc Mesnil.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Franța, prima țară cu o lege împotriva hainelor ieftine chinezești

Referendum la Paris, pe tema triplării tarifelor de staţionare pentru SUV-uri