REPORTAJ EXCLUSIV. Românii din regiunea Parisului s-au revăzut după pandemie la festivalul “Sâmbra Oilor”, eveniment apreciat și de francezi

Românii din regiunea pariziană le-au arătat francezilor că tradiția, dansurile și costumele populare nu se uită, chiar dacă acum sunt departe de casă. După restricții și criza sanitară, bucuria revederii a fost parcă și mai mare. Asociația «Graiul Oșenesc» a reunit la «Sâmbra Oilor» de lângă Paris folclor autentic din majoritatea regiunilor României. Urmăriți un reportaj în exclusivitate pentru Știrile TVR.

05 Iulie 2021, 18:03 (actualizat 05 Iulie 2021, 19:56) |

La Le Blanc Mesnil, în nord-estul Parisului, trăiesc peste 1200 de români. Pentru câteva ore, ei și-au îmbrăcat straiele strămoșești și s-au bucurat de revedere după luni lungi de restricții. Pe scenă a fost o adevărată paradă de cântece, dansuri populare și costume din majoritatea regiunilor.

Au sfârâit grătarele și a curs multă bere pentru că așa petrec românii când se întâlnesc, cu mici, sarmale și bere.

Cristi Frățilă, co-organizator: „După o pandemie, după un timp îndelungat, închiși în casă și neputând să se deplaseze în România, atunci noi am decis să organizam sărbătoarea aceasta pentru a-i readuce din nou spre tradiții, spre o istorie a festivalului”.

Nici ploaia în rafale nu a oprit «Sâmbra oilor» care a reunit și francezi din comunitatea locală, semn că românii sunt deja de-ai locului.

Thierry Meihnen, primar, Le Blanc Mesnil: Este o comunitate importantă ca număr şi este o comunitate care s-a adaptat pentru, că ei învaţă franceza foarte repede. Copiii, de îndată ce propunem activităţi la şcoală înţeleg foarte repede ce li se cere, joacă şah, învaţă muzică. Este o comunitate plăcută de locuitorii din Le Blanc Mesnil care îi apreciază pe români ca vecini”.

«Sâmbra oilor», organizată de Asociația «Graiul Oșenesc» este la cea de-a doua ediție și deja face parte din calendarul de evenimente de la Le Blanc Mesnil.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 25°C 18°C
IASI 16°C 12°C
CLUJ 16°C 13°C
CONSTANTA 22°C 17°C
CRAIOVA 24°C 20°C
BRASOV 19°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI