Reportaj exclusiv | Italia are 41 de bănci de lapte matern, cele mai multe din Europa. În România există doar una

25 septembrie 2023, 17:06

Mamele donează laptele care ajunge să hrănească prematurii. Italia are 41 de astfel de bănci, cele mai multe din Europa. Asta în timp ce în România, există o singură bancă de lapte uman.

Secția de terapie intensivă neonatală, spitalul din Udine. Aici sunt micii luptători pentru care fiecare zi de viață este o bătălie câștigată. Asta și datorită laptelui matern pe care îl primesc.

Gabriele a început călătoria pe această lume pe 21 mai. Avea doar 24 de săptămâni când s-a născut și cântărea 650 de grame. Inițial a primit lapte matern donat, apoi, după ce a reușit să stimuleze lactația, mama lui a devenit, la rândul ei, donatoare.

Marialinda, donatoare de lapte matern: Să donez a fost important pentru că simți că poți face ceva. Pentru că în acel moment nu îl poți lua în brațe, îl poți doar atinge. Așadar, să donezi, te face să te simți mamă”.

Zilnic, Marialinda a parcurs 120 de km pentru a fi alături de Gabriele, deși acasă mai are un copil de patru ani.

„Ziua cea mai urâtă a fost când m-au externat, pentru că nu știam dacă să rămân aici sau să mă duc acasă, la celălalt copil. Dar apoi nu știu, devii mai puternică, sau te gândești că dacă ești mai liniștită tu, aduci și aici liniștea ta și o lași și acasă”, mai spune Marialinda.

Medicii spun că laptele matern crește șansele de supraviețuire ale prematurilor. Mamelor donatoare le este prelevată o mostră din lapte, iar după ce aceasta a trecut toate testele, laptele este pasteurizat și stocat.

Viviana Gregorutti – medic responsabil al Băncii de Lapte, Udine: „Ajută copiii, de exemplu atât copii ale mamelor cu diabet care pot fi născuți la termen, cât și alți copii foarte mici. S-a demonstrat, în ultimul timp, că nou-născuții alăptați au o dezvoltare cognitivă și motorie mai bună. Așadar, mai ales copiii născuți prematur, al căror creier este încă imatur, au nevoie să primească lapte de la mamă”.

În lume sunt peste 750 de bănci de lapte uman. În România, există doar una, la Spitalul Marie Curie. Laptele donat aici este destinat copilașilor internați la secția de terapie intensivă a spitalului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite