Reportaj exclusiv din Ucraina. Umbra războiului planează peste tot. ”Noi toți ne rugăm sã vinã vremuri mai bune”

24 iunie 2022, 20:11

Vadim are 17 ani și locuiește în satul Maiaki, aflat la 40 de km de Odesa. Umbra războiului planează peste tot, iar viața ucrainenilor, inclusiv a celor care locuiesc în sate, a fost bulversată de veștile venite de pe front și de atacurile asupra marilor orașe.

Vadim: Am auzit multe informații despre Odesa cã a fost atacat orașul de cãtre Rusia și e teribil. Suntem foarte speriați! Sunt sigur cã Ucraina va câștiga acest război pentru cã suntem puternici și totul va fi bine în viitor. Acest teribil război se va opri într- un an!

Aceeași siguranță că Ucraina va învinge în războiul ilegal și brutal declanșat de Rusia am regăsit-o și la tinerii din orașul Odesa. Vladislav și Serghei sunt prieteni. Când a început invazia primul lor gând a fost să își protejeze familia. S-au oferit să ajute voluntar poliția locală.

”Noi toți ne rugăm sã vinã vremuri mai bune, timpuri mai bune pentru țara noastrã. Rusia va plãti pentru ce a fãcut, trebuie doar sã așteptãm”.

”Desigur, Ucraina va câștiga. La început toată lumea credea cã Ucraina va capitula în câteva zile, cum spuneau rușii că vor lua Kiev-ul în trei zile. Dar încã suntem acolo, încă luptăm și vrem ca toată lumea să știe asta”.

Orașul Odesa este o fortăreață. Trupele ruse nu au reușit să-i străpungă apărarea și atacă orașul-port cu rachete. Câteva au lovit atât zone militare, cât și civile, dar cele mai multe sunt interceptate și doborâte de apărarea ucraineană.

Toate forțele de apãrare lucrează împreună: militari, polția de frontieră, infanteria marină și forțele Marinei. Ucraina luptă cu Rusia și pentru România și pentru alte state europene.

Sistemul de apărare al Odesei este format din diferite forțe: militari, politiști, poliție de frontieră, servicii de informații. Toți lucrează împreună, ca o singură unitate, sunt pregătiți să reziste și să apere Odesa. Ucraina luptă cu Rusia nu doar pentru a se apăra pe ea. Ci și pentru români, pentru toate statele europene, pentru întreaga lume. Rusia este o ameninþare pentru toți.

Rusia încearcă să destabilizeze Ucraina folosind tactici diferite: de la atacuri terestre și aeriene, până la trimiterea unor grupuri de sabotori și acțiuni de spionaj. O amplă operațiune de arestare a unor presupuși spioni a avut loc recent în mai multe regiuni din Ucraina.

Col. Natalia Humenjuk, Administrația Militară Regională Odesa: Din păcate sunt și oameni care-și trãdeazã țara și sprijinã inamicii. Și în regiunea Odesa au fost câțiva identificați. Sunt localnici care ajută forțele ruse să își corecteze loviturile asupra podului atacat pânã acum de șapte ori, dar forțele noastre speciale i-au capturat.

În vreme ce măsurile de securitate s-au întărit, restricțiile pentru populație s-au diminuat. Economia trebuie să funcționeze, oamenii merg la serviciu, restaurantele și terasele s-au deschis, iar interdicția de circulație se aplica acum de la ora 23.

Recent, și Opera din Odesa s-a deschis publicului, dar cu un număr de spectatori limitat de capacitatea buncărului în care trebuie să se adăpostească în caz de atac.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă