LUMEA AZI

Reportaj DW | "Izolația" – mărturii dintr-un centru de tortură din Donețk. "Un medic este mereu prezent la actele de tortură. Mai mult, se şi implică"

Că în estul Ucrainei se moare în fiecare zi în schimburi de focuri, deși, teoretic, acordul de încetare a focului e în vigoare, nu mai surprinde pe nimeni. În centrul de detenție "Izolația" din Donețk, deținuții sunt torturați cu o bestialitate greu de descris. La fel ca în lagărele naziste, și aici medicii participă la actele de cruzime. Vă avertizam că sunt imagini și informații cu un puternic impact emoțional!

06 Septembrie 2020, 18:18 Știrile TVR |

Strada Căii Iluminate, nr. 3. Aceasta este adresa centrului de detenție numit "Izolația".

Inițial, aici se produceau izolanți. De la începutul conflictului ucrainean, în 2014, se spune că separatiștii pro-ruși ar fi ținut captivi aici și ar fi torturat oameni.

Nici Crucea Roșie, nici alte organizații umanitare nu au acces aici. Există doar mărturiile foștilor deținuți.

Stanislaw Asejev, jurnalist: "Şeful închisorii se îmbăta şi intra în toate celulele, şi la femei şi la bărbaţi. Îi lovea pe toţi. Şi pe mine m-a bătut".

Jurnalistul Stanislav Asejev a relatat sub acoperire, timp de 2 ani de zile, pentru presa din Ucraina, din teritoriul separatist. Până în 2017, când a fost descoperit și a ajuns la "Izolația".

"Tratamentul era acelaşi pentru toţi: un beci cu o masă de metal, în care oamenii erau dezbrăcaţi complet şi legaţi de masă cu bandă izolatoare. Apoi erau folosiţi electrozi. (...) Un medic este mereu prezent la actele de tortură. Mai mult, se şi implică", povestește Asejev. "Ori îi administrează persoanei torturate o injecţie când cedează fizic, ori îi dă săruri când leşină. Medicul nu doar asistă, ci participă activ".

Altfel, medicul nu trecea pe la deținuți, povestește Stanislav. De cei torturați sau bolnavi se ocupau colegii de celulă.

Jurnalistul își amintește în mod deosebit de unul dintre deținuți: Valeri Matiușcenko. "Pe Valeri l-au lovit în faţa noastră, apoi l-au scos pe coridor. L-am auzit cum urlă. Aşa urli doar după şocuri electrice".

În toamna anului 2019, după mai bine de 2 ani la centrul de tortură, Stanislav a fost mutat într-o închisoare oficială. Ulterior, a venit sentința. A fost condamnat la 15 ani de detenție pentru extremism și spionaj în favoarea Ucrainei.

Câteva săptămâni mai târziu, înainte de revelion, el a fost eliberat în urma unui schimb de deținuți între guvernul de la Kiev și separatiști.

Afirmațiile lui Stanislav sunt susținute și de către ceilalți deținuți. Inclusiv Națiunile Unite vorbesc despre folosirea sistematică a șocurilor electrice și despre agresiuni sexuale.

Abuzurile și tortura în "Izolația" au loc în continuare, reiese din rapoartele observatorilor. Așa-numitul "însărcinat cu respectarea drepturilor omului" al separatiștilor pro-ruși din Donețk nu dorește să comenteze acuzațiile.

Rachel Denber, Human Rights Watch: "Crucii Roșii și Națiunilor Unite li se refuză constant accesul în aceste centre de detenție. Ca atare, răspunderea clarificării acuzațiilor revine autorităților din Donețk".

Înainte de pandemie, pe la punctul de control Maiorsk treceau zilnic zeci de mii de oameni, între fronturile guvern-separatiști.

Pentru Tatiana, soția lui Valeri Matiușcenco, aici se încheie călătoria. Mai aproape de soțul ei nu poate ajunge: "Trăiesc cu speranța că se va încheia conflictul și totul va fi ca înainte. Că soțul meu va reveni acasă și fiul meu își va putea îmbrățișa tatăl. Dar ca înainte știu că nu va mai fi niciodată", spune Tatiana.

Valeri a fost răpit în iulie 2017, în teritoriul controlat de separatiști. Tatiana povestește că n-a făcut niciodată un secret din faptul că este pro-Ucraina. L-a căutat luni întregi până a dat de un fir: "A ajuns în 'Izolația'. Era atât de mutilat, încât colegii săi de detenție au crezut că nu va supraviețui".

Între timp, Tatiana știe că și Valeri a fost mutat din "Izolația". Starea lui de sănătate este proastă, iar separatiștii refuză să-l elibereze sau să-l dea la schimb.

Pe Valeri un singur lucru îl poate salva: presiunile venite din partea străinătății.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 4°C
IASI 2°C 4°C
CLUJ 2°C 2°C
CONSTANTA 3°C 4°C
CRAIOVA 2°C 8°C
BRASOV -1°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI