REPORTAJ DIN TURCIA. Antalya se pregătește să îi primească pe turiștii români. Hotelierii pun la punct ultimele detalii

7 mai 2023, 08:40

De la an la an, românii merg în număr tot mai mare peste hotare, iar mulţi aleg staţiunile turceşti de la Marea Mediterană.

Antalya este una dintre cele mai populare destinații de vară pentru turiștii din ţara noastră. În 2022, peste 250.000 de români și-au petrecut vacanța aici, iar în 2023 hotelierii se așteaptă la o creștere cu 20%. Potrivit unui clasament al turiștilor străini, românii sunt pe locul șapte în topul vizitatorilor din Antalya. Acesta este şi motivul pentru care ţara noastră a devenit o prioritate pentru turci.

Uğur Ecele, asistent director vânzări la un resort din Antalya: „Doar ce am început să îmbunătățim strategia de promovare pentru piața din România. Pentru hotelurile mai accesibile din portofoliul nostru, pot spune că avem destul de mulți români an de an. În ceea ce privește hotelurile premium din cadrul companiei noastre, suntem și noi pe piața românească”.

Deși prețurile au crescut puţin față de vara trecută, influenţate de crizele suprapuse de pe întreaga planetă, hotelierii turci au făcut reduceri semnificative în perioada de Early Booking, inclusiv pentru agențiile de turism din România. Pretenţiile românilor cresc de la un an la altul, iar mulţi sunt dispuşi să scoată mai mulţi bani din buzunare pentru a beneficia de servicii de calitate.

Simona Radu, reprezentantul unei agenţii de turism: An de an, turcii ne oferă alte hoteluri, scot produse noi, ceea ce știm, românii iubesc acest lucru. De la an la an, turiștii sunt mai pretențioși. Dacă într-un an au fost la 5 stele standard, anul viitor mai plusează puțin pentru că au văzut ce înseamnă un all-inclusive în Turcia și au învățat că dacă oferă 100-200 de euro în plus, hotelul respectiv le oferă ceva în plus. S-au învățat și caută și servicii puțin mai delicate”.

Resorturile sunt adevărate mici orașe, cu facilități care asigură un sejur plin de relaxare și distracție, inclusiv activități sportive și de divertisment, spectacole cu artiști și dansatori, piscine și plaje proprii. Practic, nu le lipseşte nimic.

Lieselotte Huyghe, manager marketing al unui resort din Antalya: „Aici le oferim, zicem noi, tot. Mâncare la discreție, diverse activități. Practic, nu ar avea nevoie deloc să iasă în afara resortului, dar totuși îi încurajăm să descopere și orașul. Dar în incinta hotelului au barurile deschis 24/24, le oferim acces la mâncare non-stop, avem un restaurant principal care servește mâncare delicioasă pentru micul-dejun, prânz și cină. Totodată, le oferim clienților noștri și variante de restaurante a-la-carte. Între mesele principale, pot oricând să ia o gustare la barurile și patiseriile răspândite în tot resortul, inclusiv pe plajă”.

Chiar şi aşa, românii aleg şi plimbările în afara resorturilor. Mihaela s-a mutat în Turcia în urmă cu 30 de ani şi este ghid turistic autorizat în regiunea Antalya. Pe unii români îi revede an de an, iar cu alţii chiar a creat legături de prietenie.

Mihaela Ellibes, ghid turistic: Românii sunt foarte frumoși, îmi e drag de ei și încerc să le arăt Turcia prin ochii mei. Ies din hotel, le place să călătorească, sunt curioși, tot timpul pe distracție și bineînțeles excursii culturale”.

Rezervările au început încă din luna octombrie, iar avioanele zboară deja fără încetare între Antalya şi alte ţări din Europa. Cei mai mulţi turişti în această perioadă sunt din Marea Britanie, Franţa, Germania şi Polonia.

Un reportaj de Maria Chiriță și Ionuț Gheorghe

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Trei vești proaste despre vacanțele de anul acesta

Ce bani trebuie să pregătiți pentru diverse taxe când plecați în călătorie