Reportaj BBC: Rusia își abandonează soldații morți. „Rușii tratează oamenii ca pe niște gunoaie, drept carne de tun”

La câteva săptămâni după ce au eșuat în a captura Kievul, rămășițele trupelor ruse pot fi încă descoperite în și în jurul satelor prin care au trecut sau pe care le-au ocupat în apropierea capitalei. Dar ucrainenii spun că Rusia nu pare interesată să recupereze cadavrele soldaților, relatează BBC într-un rep0rtaj.

25 Mai 2022, 17:16 (actualizat 25 Mai 2022, 17:17) Știrile TVR |
Foto: mil.ru

Într-o pădure de lângă Kiev, câinii au găsit un cadavru. Sătenii din Zavalivka au chemat autoritățile. O echipă militară ucraineană a ajuns la fața locului în costume de protecție și a îndepărtat cu grijă pământul. Au descoperit corpul unui bărbat, cu fața în jos, cu picioarele răsucite sub el. După uniformă era clar că era un soldat rus.

Cadavrul a fost transportat într-un tren frigorific ce funcționează acum ca morgă mobilă pentru militarii ruși.

Sacii de plastic alb sunt numerotați. În ziua în care echipa BBC a ajuns acolo erau 137 de saci.

Ucrainenii încearcă să identifice morții: asupra cadavrului tocmai adus criminaliștii au găsit două carduri bancare, precum și insigne ale unei brigăzi ruse de artilerie.

„Măcar acesta are șanse să ajungă acasă”, a precizat un criminalist, arătând obiectele găsite, inclusiv o bucată a unui tricou imprimat cu sigla Armatei Rusiei.

Ulterior, s-a confirmat că bărbatul găsit era un tânăr soldat căsătorit din Siberia. Lângă geanta lui se afla o fotografie alb-negru.

„Nu au nevoie de soldații lor”

Rusia se fălește cu un slogan: „Nu-i abandonăm pe ai noștri”. Însă acest angajament pare să nu se aplice și soldaților Rusiei.

„Corpurile pe care le-am găsit arată că rușii tratează oamenii ca pe niște gunoaie, drept carne de tun. Nu au nevoie de soldații lor. Îi aruncă aici, se retrag - și lasă cadavrele”, a declarat pentru BBC Volodimir Liamzin.

Nu se știe cu exactitate cum a ajuns să fie abandonat tânărul soldat găsit în  pădure. Sătenii din Zavalivka spun că cel mai probabil se rătăcise.

De altfel, au fost discuții că trupele ruse care luptau în jurul Kievului erau formate din tineri fără experiență.

„Am făcut un singur schimb”, a spus Liamzin, care a adăugat că a primit de la ruși o listă scurtă a soldaților morți pe care îi revendica. „Suntem gata să-i dăm înapoi pe toți, (...) dar nu există nici un răspuns, nici un dialog”, a mai spus colonelul Volodimir Liamzin.

Ucrainenii spun că și ei au dificultăți în a-și recupera soldații morți. O femeie încearcă de trei luni să recupereze cadavrul soțului ei.

„Nu este uman să abandonezi un soldat, să nu-l îngropi”

Pe drumul de la Zavalivka din Sitniaki, un bătrân a declarat că cel puțin 10 soldați ruși au fost uciși și lăsați în urmă în martie. Convoiul lor a fost prins în ambuscadă după ce s-a rătăcit pentru că localnicii scoseseră și schimbaseră semnele de circulație.

Bătălia atunci a fost aprigă. După aceea, bătrânul satului spune că el, împreună cu alții, i-au îngropat pe ruși „din motive sanitare”.  Nu are voie să arate mormintele, deoarece ele reprezintă o scenă a crimei de război pe care o va analiza echipa colonelului Liamzin.

Un localnic care plantează sfeclă roșie susține că rușii au fost uciși de-a lungul drumului principal. „Nu este uman să abandonezi un soldat, să nu-l îngropi”, a afirmat el, la rândul lui tată al unui soldat ucrainean. „Nimănui nu-i pare rău de ruși după ce au făcut la Bucha, Irpin, Mariupol”, adaugă însă bărbatul.

Drumurile spre Kiev sunt pline de resturi arse ale tancurilor rusești, pe care cei care trec cu mașinile pe acolo le fotografiază.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN RĂZBOI ÎN UCRAINA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 35°C 36°C
IASI 32°C 30°C
CLUJ 31°C 27°C
CONSTANTA 30°C 30°C
CRAIOVA 33°C 32°C
BRASOV 30°C 28°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI