Repatrierea în Albania a combatanților ISIS, deținuți în Siria, o acțiune cu implicații adânci. Jurnalistul TVR Adelin Petrișor prezintă care sunt consecințele și piedicile unei astfel de acțiuni

5 iunie 2023, 11:50

Interesant este că Albania, o țară foarte mică, face eforturi să-i aducă înapoi. Până acum au adus 38 de femei și de copii, dar încearcă să aducă și luptătorii care sunt în închisorile kurzilor, pentru a-i trece printr-un program compelx de deradicalizare. De ce este intersant acest lucru? Pentru că țări puternice, din G7 – Marea Britanie, Canada – pur și simplu au preferat să-și lase foarte mulți cetățeni acolo.

Situația este explozivă pentru kurzi. În nord-estul Siriei, închisorile în care sunt foștii luptători ISIS sunt păzite de kurzi. Însă aceștia au spus că nu pot face față. E vorba de bani, e vorba de securitate, e vorba că ISIS nu a dispărut. ISIS nu mai are o zonă foarte mare pe care să o controleze, însă sunt nenumărate atacurile teroriste din nord-est. Au fost cazuri în care ISIS a luat cu asalt o închisoare, a eliberat sute de foști luptători și atunci kurzii au făcut apel și au spus: ”luați-vă luptătorii acasă, luați-vă cetățenii – copii, care n-au nicio vină că sunt acolo – că nu-i mai putem ține în tabere”.

Situația în acele tabere este cumplită. TVR este singura televiziune care a filmat acolo. Gunoaie, mizerie, mâncare proastă. ISIS controlează în continuare tabăra, kurzii o păzesc, dar înăuntru sunt atacuri comise de cei de la ISIS, sunt femei care renunță la nikab și sunt pedepsite, chiar omorâte. Situația este foarte complicată.

Au fost mii de cetățeni care au plecat din țările lor ca să ajute așa zisul Stat Islamic. Din nefericire, foarte puțini și-au luat cetățenii înapoi. Au fost americanii care au luat niște luptători, dar care erau cunoscuți, fiind implicați în atacuri sau comiseseră diverse atrocități. Americanii au pedepsit câțiva, însă foarte multe țări au preferat să-și abandoneze acolo oamenii de teamă ca nu cumva, dacă îi aduc în țară, să-și creeze probleme pe viitor.

Procesul de deradicalizare cere timp și foarte multă atenție. Familiile sunt duse, în Albania, timp de trei luni, într-o unitate militară. Acolo au sprijinul psihologilor, medicilor, dar sunt și niște verificări pe care le fac cei de la serviciile secrete. După aceste trei luni, oamenii sunt lăsați să-și vadă de viața lor, să-și găsească un loc de muncă, copiii se duc la școală, însă în permanență sunt supravegheați de psihologi.

Citește reportajul aici: Copiii care s-au născut și s-au format sub ideologia ISIS, o problemă de rezolvat pentru Albania. Realitatea din taberele din Siria, unde sunt ținute familiile teroriștilor. Un reportaj de Adelin Petrișor și Mihai Florea

Urmează, conform unor estimări, să fie repatriați alți 70 de albanezi, luptători și membri ai familiei. Autoritățile de la Tirana au o listă cu copii și femei. Foarte multe dintre femei n-au vrut să vină acasă, pentru că nu știu la ce să se aștepte, altele pentru că sunt radicalizate și susțin ISIS în continuare.

Cât de repede vor fi aduși e greu de spus. Cei din Albania nu pot negocia direct cu kurzii, pentru că Albania are o relație foarte bună cu Turcia, iar Turcia are o problemă cu kurzii. Negocierile au loc prin mijlocirea Libanului.

Din zecile de albanezi care sunt acolo, cei mai mulți sunt copii, cu vârste foarte mici – unii născuți în zona controlată de Stat Islamic – care n-au nicio vină și chiar merită ajutați.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite