Repartiţia candidaţilor la sesiunea extraordinară de intrare la rezidenţiat s-a încheiat cu scandal. Peste 150 de persoane nu au reuşit să aleagă o specializare fiindcă s-au epuizat locurile. Au cerut adeverinţe să ateste că au fost admişi, dar oficialii le-au explicat că este un concurs pe un număr limitat de locuri. Unul singur a rămas neocupat, la chirurgie oro-maxilo-facială. În schimb, aproape 630 de candidați vor deveni medici rezidenţi.
Cu un punctaj bun de promovare, Denis a ales specialitatea la care visează de când mama lui are leucemie.
Denis Bodeșteanu, viitor medic hematolog: Ce mi-am dorit cel mai mult a fost să pot să o ajut şi alte cazuri similare. Să ofer empatia necesară şi să fiu aproape.
863 de candidaţi au avut punctaje de promovare: 807 - cel mai mare, şi 484 - cel mai mic acceptat. Nu toţi au venit la repartiţia pentru cele 628 de locuri şi posturi rămase din toamnă. Opţiunile s-au făcut în ordinea descrescătoare a punctajelor. Primii au ales ATI, specialitate cu mare deficit de medici.
Am ales ATI la Sibiu. Îmi plac provocările. Nu toată lumea merge la ATI, sincer.
Medicina de urgență.
Chirurgie cardiovasculară.
Din anul trei îmi doresc medicina de urgenţă. Am facut multa practică şi m-am îndrăgostit de specialitate. Eu nu am dat examenul în toamnă. Acum a fost prima dată.
Şi eu mi-am dorit tot de la începutul facultăţii chirurgia cardiovasculară. Este grea. Eu am început în noiembrie pe altă specialitate. Am fost cu sufletul neîmpăcat. (n.r., întrebare: Ce v-aţi ales în toamna?) Medicina generală.
Microbiologie medicală. Voiam ceva care să-mi permită să lucrez până în noiembrie, când o sa mai dau încă o dată rezidenţiatul. (n.r., întrebare, Ce vă doriţi, de fapt?) Chirurgie plastică sau dermatologie.
Chirurgul plastician Adina Alberts a dat concurs şi a ales Sănătatea Publică, specialitate la care intrase oricum ca medic primar.
Dr. ADINA ALBERTS medic primar chirurgie plastică, viitor specialist în Sănătate Publică: Perioada pandemiei m-a trimis către direcţia asta. Această specialitate te ajută foarte mult să înţelegi lucrurile. Învăţăm să facem studii, să comunicăm public nişte priorităţi medicale.
Mulţi dintre cei care au obţinut punctaje de promovare sunt deja specialişti în diverse domenii, dar vor să mai facă o specializare fie pentru că nu-şi găsesc posturi în spitale, fie că vor ceva mai liniştit sau mai bine plătit, ori vor să înveţe ceva nou ca o provocare personală. 43 de ani este media de vârstă a candidaţilor.
Primele locuri epuizate au fost la microbiologie, gastroenterologie pediatrică şi medicină de familie. Cei mai mulţi s-au ferit şi acum de chirurgie şi de medicina de urgenţă. Pe de altă parte, unii candidaţi le-au cerut autorităţilor printr-o petiţie să suplimenteze locurile, pentru ca toţi cei cu punctaje de promovare să devină rezidenţi.
Prof. dr. VIOREL JINGA rector UMF "Carol Davila": Nu se mai poate suplimenta acest număr de locuri. La toamnă îi aşteptăm la un nou rezidenţiat. Aceasta este capacitatea de pregătire a universităţilor. Nu putem să dăm rabat de la calitate, fiind foarte mulţi rezidenţi în multe clinici.
Cei care şi-au ales specialitatea vor fi angajaţi în spitale de la 1 iulie.