Renaşterea Europei. Tratatul de la Roma a pus bazele construcţiei europene

25 martie 2017, 10:26

Europa a supravieţuit la limită unei conflagraţii de dimensiuni apocaliptice. Continentul era în ruine, milioane de oameni îşi pierduseră viaţa, alimentele erau un lux, iar disperarea era atmosfera dominantă.

Europa era sfâşiată în două blocuri, iar Winston Churchill avertiza în celebrul discurs de la Universitatea Fulton că de la nord la sud se construieşte o Cortină de Fier.

Lideri vizionari pregăteau renaşterea Europei şi încercau să construiască instrumentele păcii şi securităţii.

Winston Churchill:
Sperăm să vedem o Europă în care oamenii din toate ţările să simtă că sunt, în egală măsură, europeni şi cetăţeni ai naţiunilor lor. Sperăm că, oriunde se vor duce pe continentul european, vor spune ‘Sunt acasă!’. ‘Sunt şi cetăţeanul acestei ţări. Oamenii de aici îmi sunt fraţi şi prieteni’. Hai să ne unim, hai să muncim împreună, hai să dăm tot ce putem. Tot ce este în noi pentru binele tuturor„.

Jean-Baptiste Nicolas Robert Schuman, un francez născut în Luxemburg, a fost ministru de Finanţe şi de Externe şi a condus de două ori guvernul de la Paris. El a fost unul dintre promotorii arhitecturii de securitate europeană şi transatlantică.

Schuman a propus crearea Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului, cu participarea Franţei, Germaniei Federale, Olandei, Luxemburgului, Belgiei şi Italiei.

Era o soluţie elegantă pentru a pune sub control industria siderurgică a Germaniei, adică exact resursele maşinii de război care constituia principala preocupare de securitate a Franţei.

Un alt francez care a lucrat la crearea primei comunităţi europene a fost Jean Monnet, considerat unul dintre părinţii fondatori ai Europei Unite.

Jean Monnet, primul preşedinte al Comunităţii Cărbunelui şi Oţelului: „Valoarea esenţială a Franţei a fost apărarea păcii. Europa nu a fost construită. Am traversat un război. Europa nu se va construi dintr-un pas şi nici nu va fi o structura generală. Se va naşte din realizări concrete, care vor crea o solidaritate de facto„.

În timp ce Europa de Vest îşi construia securitatea şi prosperitatea, în Est oamenii se răsculau împotriva opresiunii.

Succesul primei comunităţi europene a deschis drumul spre noi iniţiative.

La Roma, pe 25 martie 1957, reprezentanţii celor 6 state au semnat crearea Comunităţii Economice Europene şi a Comunităţii Europene a Energiei Atomice.

S-au pus bazele creării instituţiilor viitoarei Uniuni Europene: Comisia, Consiliul, Adunarea Parlamentară şi Curtea de Justiţie.

Tratatul de la Roma a fost momentul istoric când Europa renăştea din propria-i cenuşă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite