Reluarea lucrărilor la gazoductul Nord Stream 2, amânată

23 ianuarie 2021, 17:39

Este posibil ca lucrările să fie reluate la sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lui februarie. Depinde însă și de discuțiile cu noua administrație de la Washington. Deocamdată, departamentul de stat a întocmit un raport cu firmele care ajută la terminarea gazoductului.

Dincolo de sanțiunile anunțate de administrația Trump pe ultima sută de metri a mandatului, este posibil ca lucrările să fie întârziate și de acțiunile în justiție ale organizațiilor de mediu.

Porțiunea care a mai rămas de construit urmează să treacă printr-o arie naturală protejată, pentru păsări.

Conducta de 11 miliarde de dolari, unul dintre cele mai importante proiecte ale Rusiei în Europa, a stârnit tensiuni între Washington şi Moscova.

Administraţia Trump, care se opune Nord Stream 2, afirmă că o astfel de conductă ar creşte dependenţa economică şi politică a Europei faţă de Rusia. În fapt, gazoductul ocolește Ucraina principala țară de tranzit a gazului rusesc spre Europa și astfel Moscova o să economisească miliarde.

Chiar dacă Angela Merkel i-a cerut anul trecut preşedintelui rus, Vladimir Putin, cu ocazia unei întâlniri, ca Ucraina să joace în continuare un rol la tranzitul gazului rusesc către Europa, Gazprom declară că odată ce noua conductă de la Marea Baltică va fi terminată, tranzitul prin Ucraina va fi redus considerabil.

Nord Stream 2 are o lungime de 1230 de kilometri, cea mai mare parte trecând pe sub Marea Baltică.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite