Reîntoarcerea la școală, motiv de anxietate pentru copii și părinți. Specialiștii recomandă să nu ascundem teama, să vorbim despre ea

Noul an școlar vine cu emoții nu doar pentru elevi! Speriați de pandemie, părinții sunt preocupați să-îi învețe pe cei mici cum să respecte regulile sanitare. Și cadrele didactice se pregătesc pentru revenirea elevilor în bănci.

26 August 2020, 12:44 (actualizat 26 August 2020, 14:05) |
Reînceperea școlii, o provocare pentru părinți și copii
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Alex este elev în clasa a patra și a început să se pregătească pentru revenirea în bănci. Dar anul acesta pe lângă emoția revederii colegilor în prima zi de scoală, trebuie să fie pregătit și pentru lupta cu noul coronavirus.

Teama de necunoscut, emoțiile revederii colegilor după o perioadă de izolare pot contribui la schimbarea comportamentului copiilor.

Specialiștii în educație și în psihologie spun că anxietatea este problema emoțională cel mai des întâlnită în rândul copiilor care merg la scoală, și poate fi accentuată mai ales în contextul atipic în care ne aflăm acum.

De aceea este esențial să stam cât mai mult de vorbă cu cei mici să le ascultăm și să le înțelegem fricile pe care ni se spun și să intervenim cu explicații pe înțelesul lor.

Florin Alexandru, analist comportamental: Să punem lupa pe anxietate, să o vedem și să nu mai facem cum facem în mod normal, și anume - să o ascundem, să nu vorbim despre ea.  Să îl învățam pe copil să își vadă și el anxietatea, să vadă și el că îi este frică uneori. Când facem asta, nu o facem o singură dată și spunem se întâmplă așa, să facem un obicei din asta. Jocuri prin care părintele să se conecteze cu copilul. Foarte important, copilul în esență nu are nevoie de conectarea cu ceilalți copii, cât o are cu părintele. În momentul în care se simte văzut, conectat, se simte înțeles, acceptat așa cum este își satisface doza de iubire.

Și cadrele didactice se pregătesc pentru începutul noului an școlar. Fac simulări cu cei mici în online dar și schimb de experiență cu alți dascăli. Totul ca pe 14 septembrie revenirea la scoală să decurgă cât mai bine.

Claudia Chiru - profesor pentru Învățământul Primar, fondatoare Saga Kid: Simțim nevoia să comunicăm între noi, simțim nevoia să ne imaginăm mai multe scenarii și să mergem dincolo de titlurile de scenarii pe care ni le-a dat ministerul. Pentru că ministerul nu ne-a dat niște scenarii, să mergem în profunzime astfel încât să fim pregătiți pentru situațiile care pot apărea.

Potrivit noilor reguli impuse la întoarcerea în școli, pentru limitarea infecțiilor cu noul coronavirus, părinții vor completa o declarație pe proprie răspundere din care să reiasă că cel mic nu prezintă simptome de boală și nu a intrat în contact cu o persoana infectată.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 7°C
IASI 3°C 3°C
CLUJ -2°C 1°C
CONSTANTA 2°C 4°C
CRAIOVA 5°C 7°C
BRASOV -2°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI