Reîncepe vaccinarea gratuită anti-HPV, virus asociat cu cancerul de col uterin! Puţini ştiu că HPV poate cauza cancer şi la bărbaţi!

30 septembrie 2019, 21:44

Infecţia cu virusul papiloma uman, HPV pe scurt, poate fi riscantă dacă imunitatea corpului nu o înlătură într-un an. Şi nu doar pentru femei, la care este asociată cu cancerul cervical!

Medicii atrag atenţia că şi la bărbaţi anumite tulpini de HPV pot duce la cancer în zonele intime şi la gură sau gât. Mai nou, sunt date că HPV ar fi implicat şi în cancerul de prostată!

În România, lipsesc însă raportările, iar teste, care costă sute de lei, nu se prea fac.

Se estimează că peste 70% din populaţia lumii a fost sau este infectată cu HPV. În jur de 10% nu se vindecă de la sine. Aproape o treime din cele 100 de tipuri de HPV se transmit pe cale sexuală.

Pentru a preveni infecţiile, în Marea Britanie autorităţile au introdus vaccinarea anti-HPV inclusiv pentru băieţi. În România se face contra cost. O doza depăşeşte 600 de lei!

Diana Brâncuș, jurnalist TVR: „În ultimele luni, vaccinul împotriva HPV a fost greu de găsit în farmacii. Ministrul Sănătăţii tocmai a anunţat că, anul acesta, aproximativ 20 de mii de doze vor ajunge la medicii de familie, pentru cei care au solicitat expres vaccinul inclus încă de anul trecut în schema naţională de imunizare la copii. Ministerul are încheiat un acord-cadru prin care poate cumpăra până la 200 de mii, chiar 300 de mii de doze”.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății: „Deocamdată nu discutăm de vaccinarea băieţilor, discutăm doar de vaccinarea fetelor, dar cu o pregătire prealabilă intensă. (…) Am discutat cu prof. Rafila, e necesară şi vaccinarea băieţilor. (…) Cum facem şi pentru fete, la solicitare, vom face şi pentru băieţi, dacă există solicitări„.

Campania de vaccinare HPV lansată în 2008 a eşuat din cauza controverselor. Părinţii s-au temut să nu apară reacţii adverse. Au fost folosite mai puţin de 10% din cele peste 300 de mii de doze cumpărate atunci.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite