Reîncep negocierile politice pentru o majoritate în Parlament. USR ia în calcul două variante: coaliție sau opoziție, liberalii vin cu altă ofertă

2 noiembrie 2021, 20:36

Decizia liberalilor de a renunța la formarea unui guvern minoritar PNL-UDMR le-a dat un impuls social democraților. Au anunțat oficial că sunt deschiși să discute cu toată lumea, orice variantă, inclusiv aceea de a intra la guvernare, chiar și cu un prim ministru PSD, potrivit unor surse.

MARCEL CIOLACU, președintele PSD: PSD își asumă și în această criză să intre la guvernare. România nu are nevoie, în acest moment, de un guvern minoritar. Toate scenariile rămân deschise în continuare și cred cu tărie că întoarcerea la popor este cea mai corectă.

USR insistă pentru refacerea coaliției. În timp ce UDMR e deschisă la ambele variante: coaliție de dreapta sau colaborare cu PSD.

DACIAN CIOLOȘ, președintele USR: Intenția unor lideri din PNL este de a se arunca în brațele PSD și reformarea unei frății a  partidelor vechi. Eu sper totuși ca PNL să se mai gândească. Altfel, urmează să se nască o alianță toxică.

CSOMA BOTOND, liderul deputaților UDMR: Prima noastră opțiune ar fi refacerea coaliției cu USR PLUS, dar există elemente obiective noi care indică faptul că această refacere a coaliției ar fi extrem de dificilă. Dacă nu există șanse să refacem această coaliție, atunci trebuie să purtăm negocieri cu PSD.

Liberalii evita să facă vreo referire oficială la o înțelegere PNL- PSD pentru un cabinet comun. Și susțin că încă e loc de discuții cu toate partidele. Mai mult, secretarul general al liberalilor a declarat că ii preferă pe cei de la USR.

DAN VÎLCEANU, secretarul general al PNL: (Care este prima opțiune – cu PSD sau cu USR?) Asta decide partidul, dar eu, personal, cu USR. N-am hotărât nimic, dar pot să vorbesc pentru mine, personal, și prima opțiune pentru mine și singura, de altfel, este USR.

Liberalii își revizuiesc strategia de negociere și așteaptă de la Palatul Cotroceni desemnarea următorului premier.

FLORIN CÎȚU, președintele PNL: A doua decizie este aceea de a flexibiliza mandatul PNL și de a începe negocieri cu toate forțele democratice în Parlamentul României, pentru formarea unei majorități.

NICOLAE CIUCĂ, premierul desemnat: Urmează negocierile la nivelul președintelui României și dumnealui va lua decizia nominalizării.

Este a treia încercare de creare a unei majorități care să valideze un nou cabinet. Dacian Cioloș și Nicolae Ciucă, ambii desemnați de președinte să formeze Guvernul, nu au reușit să găsească susținere în Parlament.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite