Regulile de igienă în spitale sunt încălcate de personalul medical și de rudele pacienților, ceea ce crește riscul infecțiilor

8 decembrie 2018, 17:26

Riscul de infecţii e mai mare în spitalele supraaglomerate, aşa cum era maternitatea Giuleşti. Şi mulţi vizitatori nu înţeleg că nu e bine să ia cu asalt saloanele.

Poate că nu ar fi rău, aşa cum se întâmplă şi în Occident, să existe nişte reglementări mult mai stricte şi proceduri mult mai ferme în ceea ce priveşte pătrunderea în spitale a persoanelor care vin la pacienţi, care pot să aducă viruşi sau microbi.

Şi acum regulile sunt foarte stricte, dar sunt încălcate frecvent. Chiar şi adulţii internaţi ar trebui vizitaţi doar dacă este neapărat nevoie, şi nu în grupuri mari.

Pe lângă halat şi botoşi, neapărat de unică folosinţă, sunt saloane în care trebuie puse măşti, bonete şi mănuşi. Nu se găsesc însă peste tot, ori se dau pe 10 lei setul, dar cei mai mulţi nu le cumpără. Culmea, unii cer bani pe echipament folosit.

Înainte şi după vizita la bolnav, şi vizitatorii trebuie să se spele pe mâini, un gest elementar care poate preveni infecţiile. Sunt însă şi cadre medicale care încalcă regulile.

Cei care intră în spitale, în zonele cu probleme, fără echipament de protecţie, riscă să ia de acolo bacterii periculoase, pe haine şi pe încălţăminte. Le duc apoi acasă şi în comunitate, iar cei care au imunitatea slăbită riscă să se îmbolnăvească. Aşa ajung unele persoane care nu au fost internate să facă infecţii cu bacterii de spital.

Că e o strângere de mână, că e o utilizare in comun a toaletelor, o tuse, un strănut la o distanţă foarte apropiată, putem transmite asemenea germeni cu mecanisme de rezistenţă.

În România, unele dintre cele mai rezistente bacterii se răspândesc în comunităţi din cauza încalcării regulilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite