Regulile de igienă în spitale sunt încălcate de personalul medical și de rudele pacienților, ceea ce crește riscul infecțiilor

Încă trei bebeluşi, născuţi la Maternitatea Giuleşti din București, au fost depistaţi cu stafilococ auriu rezistent la antibiotic. Bilanţul ajunge astfel la 30 de copii. Jumătate dintre ei sunt spitalizaţi la "Grigore Alexandrescu" şi la "Marie Curie". Inspectorii sanitari au găsit bacteria în două saloane de la Giuleşti, iar mai mulţi angajaţi de acolo au stafilococul periculos. Maternitatea este tot închisă, iar gravidele sunt trimise să nască la alte spitale. Pentru a preveni infecţiile, cadrele medicale, dar şi vizitatorii trebuie să respecte strict regulile de protecţie - ceea ce nu se întâmplă mereu.

08 Decembrie 2018, 17:26 (actualizat 08 Decembrie 2018, 21:14) Știrile TVR |
Noi cazuri cu stafilococ auriu rezistent
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Riscul de infecţii e mai mare în spitalele supraaglomerate, aşa cum era maternitatea Giuleşti. Şi mulţi vizitatori nu înţeleg că nu e bine să ia cu asalt saloanele.

Poate că nu ar fi rău, aşa cum se întâmplă şi în Occident, să existe nişte reglementări mult mai stricte şi proceduri mult mai ferme în ceea ce priveşte pătrunderea în spitale a persoanelor care vin la pacienţi, care pot să aducă viruşi sau microbi.

Şi acum regulile sunt foarte stricte, dar sunt încălcate frecvent. Chiar şi adulţii internaţi ar trebui vizitaţi doar dacă este neapărat nevoie, şi nu în grupuri mari.

Pe lângă halat şi botoşi, neapărat de unică folosinţă, sunt saloane în care trebuie puse măşti, bonete şi mănuşi. Nu se găsesc însă peste tot, ori se dau pe 10 lei setul, dar cei mai mulţi nu le cumpără. Culmea, unii cer bani pe echipament folosit.

Înainte şi după vizita la bolnav, şi vizitatorii trebuie să se spele pe mâini, un gest elementar care poate preveni infecţiile. Sunt însă şi cadre medicale care încalcă regulile.

Cei care intră în spitale, în zonele cu probleme, fără echipament de protecţie, riscă să ia de acolo bacterii periculoase, pe haine şi pe încălţăminte. Le duc apoi acasă şi în comunitate, iar cei care au imunitatea slăbită riscă să se îmbolnăvească. Aşa ajung unele persoane care nu au fost internate să facă infecţii cu bacterii de spital.

Că e o strângere de mână, că e o utilizare in comun a toaletelor, o tuse, un strănut la o distanţă foarte apropiată, putem transmite asemenea germeni cu mecanisme de rezistenţă.

În România, unele dintre cele mai rezistente bacterii se răspândesc în comunităţi din cauza încalcării regulilor.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 4°C
IASI 2°C 4°C
CLUJ 2°C 2°C
CONSTANTA 3°C 4°C
CRAIOVA 2°C 8°C
BRASOV -1°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI