Reguli stricte pentru înmormântarea celor cu Covid-19

13 aprilie 2020, 18:16

Celor care mor în spitale cu diagnosticul de infecție cu SARS Cov-2 nu li se mai face autopsia. Aparținătorii decedatului îl pot identifica numai după ce îmbracă echipamentul individual de protecție. Iar angajații firmelor de servicii funerare trebuie să respecte reguli stricte.

“Se face dezinfectare înainte și după preluarea persoanei decedate, se poarta cate doua mănuși care se schimba de fiecare data când atingem sicriul. Combinezoanele și încălțămintea se dezinfectează de fiecare dată, cât de des posibil, cu substanțe biocide”, spune Valentin Maletici, administratorul unei firme de pompe funebre.

Rudele, dacă locuiesc la o distanță mai mică de 100 de km, trebuie să ridice cadavrul în termen de 24 de ore de la deces și în maximum 48 de ore dacă stau la o distanță mai mare. Înhumarea sau incinerarea se va efectua în cel mai scurt timp disponibil, cu sicriul sigilat.

“Nu se mai duce la capelă sau la biserică. Sicriul se duce direct pe marginea gropii unde se ține slujba cu un număr foarte restrâns de persoane”, explică Valentin Maletici.

Potrivit noul ordin, persoanele infectate cu noul coronavirus vor primi încă de la internare o brățară de identificare cu numele și prenumele, completate lizibil și verificate în baza documentului de identitate.

„Se lucrează în acest moment. Îl avem pe domnul secretar Lucian Pintea care este medic legist și care în aceste zile pregătește o propunere în condițiile în care am avut câteva greutăți în care erau decedați rămași, nu-i puteam ridica. Ba nu era familia care să-i sigileze, ba nu erau cei de la DSP, ba cei de la pompele funebre refuzau să-i ridice. Suntem în acest moment în discuții”, a declarat Ministrul Sănătății Nelu Tătaru.

Până în prezent, în urma infectării cu noul coronavirus, în România au murit peste 300 de persoane.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite