Reguli stricte pentru cei care se deplasează cu trotinetele electrice. În Capitală ar putea fi interzis accesul în parcuri și pe trotuarele unde nu sunt piste speciale

10 iulie 2022, 23:34

Pentru a face puţină ordine în acest haos, în Capitală se discută reguli noi de utilizare a trotinetelor. Unele prevederi există deja în Codul Rutier.

Diana Dumitrașcu, jurnalist TVR:Vârsta conducătorilor trebuie să fie de cel puţin 14 ani. Dacă aceştia au mai puţin de 16 ani, în mod obligatoriu trebuie să poarte cască de protecţie. (…) Pe drumurile publice se interzice circulaţia a mai mult de o persoană pe un singur dispozitiv electric„.

Trotinetele nu vor mai putea fi abandonate la întâmplare. Parcarea lor se va face pe trotuar, în zone special amenajate, departe de carosabil şi fără să încurce circulaţia pietonilor.

De asemenea, trotinetele trebuie să aibă sistem de frânare funcţional şi eficient, dar şi mijloace de iluminare.

Amplasarea, parcarea și staţionarea trotinetelor electrice vor fi interzise pe trotuarele cu lăţimea mai mică de 2 metri, în zona staţiilor mijloacelor de transport în comun, în apropierea trecerilor de pietoni, în intersecţii sau pe spaţiile verzi.

Atât operatorii, cât şi utilizatorii riscă amenzi între 200 şi 400 de lei dacă nu respectă aceste reguli.

Firmele care închiriază trotinete electrice ar urma să plătească o taxă suplimentară către bugetul local.

Reprezentanții companiilor de ride sharing nu au putut fi contactați pentru un punct de vedere.

Noul regulament va rămâne în dezbatere publică mai bine de o lună înainte de a fi aprobat în Consiliul General.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite