Reguli pentru construcțiile noi. Proprietarii vor avea nevoie de o singură autorizaţie, de la o singură comisie. Noul Cod al urbanismului va reuni regulile din 10 legi actualizate în ultimii 30 de ani

Românii care vor să îşi facă o casă nouă vor scăpa de drumurile fără sfârşit la primărie pentru a obţine zeci de avize şi de aprobări înainte să înceapă lucrările. Noul Cod al urbanismului, aflat pe masa guvernului, simplifică procedura. Proprietarii vor avea nevoie de o singură autorizaţie, care se obţine de la o singură comisie.

02 Martie 2023, 12:11 (actualizat 02 Martie 2023, 18:09) Știrile TVR |

Noul Cod al urbanismului asumat prin PNRR trebuie adoptat în prima jumătate a acestui an.

Va reuni regulile de construcție care se regăsesc deja în alte 10 legi actualizate în ultimii 30 de ani. În timp, acestea mai mult i-au încurcat pe cei care au vrut să își ridice o casă nouă.

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei: Vom evita aceste avize în cascadă, care se întâmplă astăzi în procedură. Ai nevoie de 30 şi 35 de avize de la câteva autorităţi. Ai primele trei-patru avize, iar al cincilea aviz când l-ai luat deja expiră primul aviz, pentru că au termen de valabilitate ş.a.m.d. Toate procedurile vor fi comasate, în sensul în care toate autorităţile statului, fie că vorbim de servicii, de concentrate, autorităţi la nivel central, vor avea o procedură şi un termen deodată, astfel încât avizele şi acordurile să nu expire în cascadă şi aceste proceduri să fie mult simplificate.

Potrivit noilor reflementari, nu va mai fi nevoie de autorizație pentru construirea unui rastel de biciclete sau pentru o stație de încărcare a mașinilor electrice atunci când acestea sunt ridicate de primării.

De autorizații scapă și cei care vor să facă în curtea casei lucrări de mai mică importanță, pentru care acum e nevoie de o întreagă documentație tehnică.

"Sunt anumite tipuri de, hai să le spunem ”construcţii”, care astăzi, pe legislaţia actuală, necesită autorizaţie de construire. De exemplu, au fost autorităţi locale, nu puţine în această ţară, care au emis autorizaţie de funcţionare, fiind o legislaţie care nu era foarte evidentă, de exemplu, în cazul amenajării unui rastel de biciclete în faţa unei instituţii. Sunt alte categorii de lucrări care se fac, dacă vreţi, pe proprietatea privată a persoanei şi care sunt lucrări de mai mică importanţă şi pentru care astăzi trebuie să faci documentaţie tehnică, economică şi trebuie să ai autorizaţie de funcţionare", a mai precizat ministrul Cseke Attila.

Noul regulament va simplifica mult procedurile pentru situațiile în care oamenii vor să înceapă o construcție nouă în curtea casei. Dacă în prezent un certificat de urbanism se eliberează în una sau două luni, prin noul program digital va fi gata în 5 zile.

Perioada în care un proprietar va primi autorizația de construire se va reduce la 2 săptămâni de la 2 luni, cât este acum.

Codul urbanismului va fi cel mai probabil aprobat de guvern luna aceasta și va fi trimis pentru dezbatere în Parlament.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 27°C
IASI 27°C 27°C
CLUJ 24°C 25°C
CONSTANTA 22°C 22°C
CRAIOVA 25°C 24°C
BRASOV 24°C 23°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI