Reguli noi pentru vaccinul antigripal. Pacienții își vor procura serul din farmacii, doar cu rețetă. Tinerii de până în 18 ani, adulții de peste 65 și cei cu boli cronice vor beneficia de gratuitate

20 septembrie 2023, 09:55

Dacă interesul pentru vaccinul antigripal este crescut, pentru cel împotriva Covid-19 lucrurile stau diferit, cu toate că în ultima perioadă reprezentanții DSP spun că aceste cazuri au crescut. La Cluj-Napoca mai funcționează un singur centru de vaccinare împotriva Covid-19, dar vaccinul poate fi făcut în continuare la medicul de familie.

Mulți clujeni sunt obișnuiți să își facă din timp vaccinul antigripal. De câteva zile, au început să se intereseze de ser la farmacii.

Lucrurile se schimbă, însă, din această toamnă. Medicii de familie nu vor mai avea stocuri de vaccin în cabinete. Pacienții vor primi o rețetă de la ei, îl vor lua de la farmacie, fie gratuit, fie compensat, în funcție de categoria de vârstă și de afecțiuni. Apoi, vor reveni în cabinetul medicului de familie pentru imunizare.

Ioan Mureșan, medic de familie: Începând cu anul 2023 s-a hotărât la nivel de minister ca vaccinul să fie luat de pacient din farmacie, pe baza unei prescripții medicale eliberate de medicul de familie. Se va da pe gratis pentru copii în vârstă de până la 18 ani și pentru cei de peste 65 de ani, iar pentru celelalte categorii se va da în procent de 50%.

Farmacist: Pacienții au început să ceară vaccinul antigripal. El se găsește în farmacie. Există două tipuri de vaccin. Există varianta achiziționării lui contra cost, dar începând cu acest an va putea fi achiziționat și compensat sau gratuit. Medicul de familie va elibera o rețetă, în funcție de categoria de pacient.

Pacientul va trebui să transporte vaccinul într-un recipient sau ambalaj special, care să îi mențină temperatura. Iar dacă nu merge imediat la medic, serul trebuie depozitat la o temperatură de 2-8 grade Celsius. Din decembrie, alte 14 vaccinuri vor putea fi luate fie gratuit, fie compensat. Mare interes îl reprezintă vaccinul anti-HPV, spun medicii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Europa se confruntă cu o epidemie de tuse convulsivă (ECDC)