Reguli noi la recensământul populaţiei şi locuinţelor. Cei care vor să devină recenzori trebuie să se înscrie la primăriile din localităţi

19 februarie 2022, 19:24

Cei care vor să devină recenzori trebuie să se înscrie la primăriile din localităţi. Vor face un curs de instruire, iar la final vor da un test la Direcţiile Judeţene de Statistică. Candidaţii care trec examenul vor fi distribuiţi la centrele din localităţi. Şi din 14 martie îi vor ajuta pe oameni să îşi înregistreze datele în aplicaţie. Abia din 16 mai recenzorii vor merge din casă în casă ca să adune date.

Recenzorii care merg în satele izolate vor fi plătiţi cu 5 lei pentru fiecare chestionar de locuinţă completat şi cu 9 lei pentru datele adunate de la fiecare persoană. Timp de două luni un recenzor poate aduna în medie date de la 600 de persoane, are însă nevoie de anumite calităţi.

La nivel naţional va fi nevoie de 70 de mii de recenzori.

În spaţiul românesc, din timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza până în prezent au avut loc 12 recensăminte. Primul s-a desfăşurat în 1859, iar Dionisie Pop Martian, cel care l-a coordonat s-a bazat pentru adunarea datelor pe cei 500 de inteligenţi, aşa îi numea pe recenzori.

La ultimul recensământ, cel din 2011, România avea o populaţie de 20 de milioane de locuitori. Datele INS arată că în 2021, totalul a ajuns la aproximativ 19 milioane.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite