Reguli noi în magazinele din București. Ghid de bune practici pentru evitarea aglomerației

9 aprilie 2021, 22:31

Ghidul propune câteva soluții pentru magazinele din București și anume limitarea numărului de clienți în funcție de coșurile și cărucioarele de cumpărături disponibile, dar și contorizarea automată sau manuală a clienților la intrare.

De asemenea, magazinele ar trebui să afișeze numărul maxim de clienți care își pot face cumpărăturile simultan în acel loc.

Comercianţii nu sunt obligaţi să aplice recomandările, însă trebuie să aloce fiecărui client câte 7 metri pătraţi în cazul magazinelor mari şi distanţarea de 2 metri în cazul magazinelor mici şi mijlocii. Aşa prevede legea.

Alin Stoica, prefectul Municipiului Bucureşti: El rămâne valabil pe toată durata cât rata de infectare este mare, cel puțin peste 4, dar evident că fiind un ghid de bune practici poate fi aplicat ori de câte ori un comerciant simte nevoia să se protejeze împotriva aglomerărilor.

George Bădescu, director executiv Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România: Noi, bineînţeles, vom încerca să facem tot ceea ce depinde de noi, însă rămânem la părerea că practic acest gen de recomandări şi aceste recomandări în contextul actual în care intervalul în care este permis accesul în magazine s-a micşorat considerabil va fi greu de susţinut pe o perioadă mai lungă.

Ghidul de bune practici prevede și că, în cazul în care capacitatea maximă este atinsă, accesul clienților să fie oprit până când magazinul se mai eliberează.

Reprezentanţii magazinelor îi îndeamnă pe cumpărători să dea dovadă de responsabilitate, mai ales în ajunul sărbătorilor de Paşte, când magazinele sunt de obicei mult mai aglomerate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite