Reguli mai stricte pentru beneficiarii de ajutor social. Trebuie să se prezinte la fiecare 6 luni la AJOFM și să se înscrie la cursuri de recalificare

Ministerul Muncii pregătește reguli mai stricte pentru cei care primesc ajutor social, dar sunt apți de muncă. Pentru a-i determina să se angajeze, ei vor fi obligați să se prezinte de două ori pe an, sau chiar mai des, la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă și să participe la programe educaționale. Altfel, pierd temporar ajutorul.

13 Septembrie 2021, 18:52 (actualizat 13 Septembrie 2021, 22:51) |

Prin ordonanță de urgență, trimisă deja spre avizare la Consiliul Economic și Social, Ministerul Muncii declară că vrea să acorde stimulente celor care sunt capabili să muncească, dar trăiesc din ajutorul social. Și să ajute astfel circa 10.000 de persoane. Una dintre măsuri prevede însă că aceia care decid să se angajeze vor pierde o parte din banii pe care familiile lor îi primesc acum. Și anume o majorare de 15% a ajutorului social.

Beneficiarii ajutorului social vor avea obligații în plus: să se prezinte la agențiile pentru ocuparea forței de muncă din 6 în 6 luni sau ori de câte ori sunt chemați. Trebuie, de asemenea, să se înscrie în programul de cursuri „A doua șansă". Li se va deconta transportul dacă distanța e mai mare de 5 km. Dacă refuză să facă oricare dintre aceste două lucruri, nu vor mai putea primi ajutorul social timp de 12 luni. Pe de altă parte, în situația în care persoana respectivă obține un contract pentru o perioadă de cel puțin 24 de luni, va mai primi timp de 6 luni și ajutorul social, pe lângă salariu.

Companiile se plâng că nu găsesc angajați sau că aceia care vor să se angajeze nu sunt bine pregătiți. Schimbările propuse acum ar putea fi de ajutor, spun specialiștii în resurse umane.

Nivelul venitului minim garantat, neschimbat din 2014, este de 142 lei pentru persoana singură, 255 lei pentru familiile de 2 persoane și ajunge la 527 lei pentru familiile de 5 persoane.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 0°C 2°C
IASI -3°C -3°C
CLUJ -6°C -6°C
CONSTANTA -1°C -2°C
CRAIOVA 0°C 2°C
BRASOV -5°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI