Siteul tvr.ro foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de utilizare a cookies. Afla mai multe accesand Politica de cookies Vezi și Politica de Confidenţialitate care face referire la modul în care colectăm, folosim şi partajăm datele dumneavoastră pentru a va oferi serviciile TVR precum şi modul în care folosim platformele sociale.

Reguli de etichetă și bune maniere la masă. Ce greșeli frecvente fac românii

Vi s-a întâmplat vreodată să ajungeți la anumite evenimente și să vă blocați atunci când vedeți o mulțime de tacâmuri pe masă? Virgil Mănescu, maestru de ceremonii și somelier, a venit în emisiunea "Ca'n viață" și ne-a arătat cum trebuie să ne comportăm la masă.

26 Iunie 2019, 14:24 (actualizat 26 Iunie 2019, 15:10) |
Cum ne comportăm la masă
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Virgil Mănescu, maestru de ceremonii și somelier, a explicat câteva reguli importante pe care trebuie să le respectăm la masă:

- În restaurant, bărbatul îi așează scaunul partenerei, iar scaunul lui este așezat de chelner.

Doamnele NU stau niciodată picior peste picior.

- Tacâmurile se aleg de la exterior la interior.

- Niciodată nu punem pe masă mai mult de 4 pahare pentru fiecare.

- Șampanie este singura băutură care poate sta de la început până la final pe  masă. Șampania poate fi consumată în orice moment al mesei, de la aperitive până la desert.

- Paharul de apă stă permanent pe masă. Trebuie să bem apă în aceeași cantitate în care am băut alcool (dacă am băut un pahar de vin, bem și un pahar de apă).

- Vinul roșu se toarnă în paharul  de vin cel mai mare, cel alb sau roze în paharul mai mic.

- La primul fel, vom folosi tacâmurile din exterior, apoi vom continua cu tacâmurile, mergând spre interior.

- Băuturile cu o concentrație mare de alcool mare se beau la finalul mesei, nu la început, așa cum greșit este cutuma la români. Aceste băuturi sunt considerate digestive, deci se beau la final pentru a ajuta digestia. Ele NU sunt aperitive. La început se consumă băuturile ușoare și, dacă se poate, amare (gin tonic, campari, martini).

- În ziua de azi se mai folosește doar cuțitul de pește, pentru că majoritatea peștelui, mai ales la evenimente, este deja filetat, fără oase.

- Farfuria-suport (ultima, pe care sunt așezate cele pentru mâncare) rămâne tot timpul la masă, până la cafea.

- Pe masă mai există tacâmul pentru pâine și unt. Pâinea NU se taie niciodată, pâinea se rupe. Pâinea are o simbolistică creștină.

- Tacâmul pentru desert.  În România Suntem obișnuiți să mâncăm desertul cu lingurița, dar este greșit. Lingurița este pentru cafea sau ceai. Pentru desert există furculiță și cuțit speciale. În cazuri excepționale există o linguriță pentru înghețată, cu vârful tăiat, care se numește "casata".

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 32°C
IASI 26°C 28°C
CLUJ 26°C 27°C
CONSTANTA 26°C 27°C
CRAIOVA 29°C 30°C
BRASOV 26°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
CURS BNR - 18 Iulie 2019, 01:52
 
INDICI BVB
 
INDICE BET
Data: 17-07-2019
Deschidere: 9126.5
Maxim: 9159.28
Mimim: 9091.01
Variatie: -0.39%
TLV
2.54
0.78%
SNG
33.25
0.3%
FP
1.07
0.46%
SNP
0.41
0.24%
BRD
13.56
0.88%
ALR
2.53
0.4%
OIL
0.27
13.82%
TGN
362.50
1.23%
DIGI
29.90
0%
TEL
21.00
0%
ARHIVĂ ȘTIRI