Reguli și amenzi usturătoare pentru cei care merg pe trotinete electrice. Vârsta minimă, 14 ani. Este interzisă circulația pe trotuare

5 octombrie 2021, 16:22

Cei care vor circula cu trotineta ca tinerii din imagini, în mijlocul străzii sau agățați de autoturisme, trebuie să știe că încalcă legea.

Noile reglementări nu le mai permit utilizatorilor de trotinete electrice să transporte călători, să circule pe trotuare sau sub influența băuturilor alcoolice.

Sunt restricții și privința vârstei. Doar cei care au peste 14 ani pot circula cu trotinetele și doar folosind o cască de protecție. Și doar cu buletinul. Specialiștii spun că aceste reglementări erau necesare.

Interdicții

  • să nu transporte pasageri
  • să nu circule pe trotuare
  • să nu circule pe pe sectoare de drum cu viteză maximă admisă mai mare de 50km/h
  • să circule în timp ce se află sub influența alcoolului ori a substanțelor psihoactive
  • să traverseze drumurile publice pe trecerile destinate pietonilor, în timp ce se deplasează pe bicicletă sau trotinetă electrică, după caz
  • să conducă vehiculul fără a menține contactul roților cu solul (sursă MAI)

Obligaţii

  • vârsta minimă de conducere a unei trotinete electrice pe drumuri publice este de 14 ani
  • cască de protecție obligatorie până la vârsta de 16 ani
  • schimbarea direcției de mers în cazul trotinetelor electrice se face prin deplasarea conducătorilor pe lângă acestea
  • pe timpul circulației pe drumurile publice, conducătorul de bicicletă sau de trotinetă electrică, după caz, este obligat să aibă asupra lor actul de identitate (sursă: MAI)

Anca Cușmir, sociolog, Institutul de prevenire şi cercetare a criminalităţii din IGPR: Vorbim de ingnorarea pericolului, din păcate avem de-a face cu o subreprezentare a ceea ce poate să însemne un incident rutier, mai ales pornind de la ideea că e o bicicletă, e o trotinetă, că nu are același impact asupra participanților în trafic precum o mașină. Să nu uităm că, pană la urmă, ei sunt cei mai vulnerabili în trafic. Apoi vorbim inclusiv despre o agresivitate în trafic, este mai degrabă o refulare a frustrărilor în trafic, o desconsiderare a celorlalți particpanti.

Cei care nu vor respecta noile reguli riscă amenzi usturătoare.

Robert Bristiceanu, Direcţia Poliţiei Rutiere din IGPR: Orice nerespecatre a normelor privind regimul circulației cu trotinete pe drumuri publice e sancționată cu amendă din clasa a doua de sancțiuni, 4-5 puncte amendă, 580-725 de lei.

Pe drumurile publice, spun polițiștii, nu sunt permise trotinetele care dezvoltă viteze mai mari de 25 de kilometri pe oră. Cei care le folosesc vor fi sancționați.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite