Reglementările fiscale ale UE rămân flexibile până în 2022

Clauza derogatorie generală, care permite o deviere temporară de la politicile fiscale fără a pune în pericol sustenabilitatea fiscală, va rămâne activă în Uniunea Europeană în 2022, înainte de a fi probabil dezactivată în 2023, a declarat, marţi, Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele executiv pentru o economie în serviciul cetăţenilor, transmite Xinhua.

17 Martie 2021, 09:50 (actualizat 17 Martie 2021, 09:56) |
UE, economie

"Decizia finală va fi luată în primăvară", a afirmat Dombrovskis, la conferinţa de presă organizată după reuniunea miniştrilor de Finanţe din UE.

În martie 2020, CE a propus activarea clauzei derogatorii generale, ca parte a strategiei sale de a răspunde rapid, ferm şi coordonat la pandemia de coronavirus. Această activare a permis statelor membre să ia măsuri pentru a face faţă în mod adecvat crizei, abătându-se, totodată, de la cerinţele bugetare care s-ar aplica în mod normal în temeiul cadrului bugetar european.

Analiştii se aşteaptă ca Executivul comunitar să suspende, până în 2023, limitele cu privire la creşterea deficitului bugetar şi plafonarea nivelul de îndatorare a statelor membre, în condiţiile în care carantina îndelungată şi progresul lent al campaniilor de vaccinare au afectat revenirea economică a regiunii.

Miniştrii de Finanţe din UE au fost de acord marţi ca sprijinul fiscal să nu fie retras prematur, în timp ce statele membre UE îşi vor adapta politicile la momentul potrivit pentru a asigura sustenabilitatea fiscală pe termen mediu, a afirmat Dombrovskis.

Acesta a adăugat că economia UE ar urma să se redreseze în semestrul doi din 2021.

"În ceea ce priveşte politica fiscală, este necesar să continuăm să sprijinim economia în 2021 şi în 2022. Politicile naţionale trebuie să rămână active", susţine oficialul european.

Uniunea Europeană a suspendat, în luna martie a anului trecut, aplicarea regulilor din Pactul de stabilitate şi creştere. Printre obligaţiile pe care statele membre UE nu mai trebuie să le respecte în prezent se numără şi faimoasa regulă care cere ca deficitul public să nu depăşească 3% din Produsul Intern Brut, precum şi obligaţia de a menţine datoria publică sub pragul de 60% din PIB.

După suspendarea regulilor de disciplină bugetară, statele membre au anunţat cheltuieli publice în valoare de miliarde de euro pentru a ajuta sistemele de sănătate şi a susţine economiile, companiile şi piaţa muncii să facă faţă impactului pandemiei de coronavirus.

 

 

 

sursa agerpres

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 8°C
IASI 6°C 2°C
CLUJ 4°C 2°C
CONSTANTA 15°C 13°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV 7°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI