Regizoarea Justine Triet a obținut trofeul Palme D’or, la Cannes, pentru filmul ”Anatomia unei căderi”

28 mai 2023, 15:00

Filmul ”Anatomia unei căderi” descrie lupta pentru putere din interiorul unui cuplu. Regizoarea franceză a urcat pe scenă în aplauzele întregii săli și a prezentatorilor galei, actrița americană Jane Fonda și regizorul suedez Ruben Ostlund. Ea și-a stăpânit cu greu emoțiile, dar nu a ratat să dea o tentă politică discursului său de învingătoare.

Justine Triet, regizoare, câștigătoarea Palme D’Or: Anul acesta, această țară a fost dominată de un protest istoric, extrem de puternic și unanim față de reforma pensiilor.

Cineasta în vârstă de 44 de ani a criticat guvernul de la Paris pentru ceea ce ea a numit comercializarea culturii. În replică, ministrul francez al Culturii a scris pe o rețea de socializare că a fost șocat de discursul regizoarei.

MARELE PREMIU A REVENIT FILMULUI „ZONA DE INTERES”

Al doilea film ca valoare de la Cannes, ”Zona de Interes” a regizorului englez Jonathan Glazer are la baza romanul cu același nume al scriitorului Martin Amis, care a încetat din viață chiar la începutul Festivalului de la Cannes.

Premiul pentru cea mai bună actriță i-a fost acordat lui Merve Dizdar, din filmul „About Dry Grasses”, de Nuri Bilge Ceylan.

Premiul pentru cel mai bun actor i-a revenit japonezului Koji Yakusho, pentru rolul din filmul ”Zile perfecte”.

Criticii de film au remarcat faptul că ediția din acest an a festivalului a fost marcată de o nouă demonstrație de iubire între Cannes și Hollywood.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite