Regiunea Nagorno Karabah este în a 50 a zi de blocadă instituită de Azerbaidjan

31 ianuarie 2023, 13:28

La jumătatea lui decembrie protestatarii care pretindeau că sunt activiști de mediu au oprit traficul pe coridorul Lacin instalandu-și corturi. Azerbaidjanul neaga că ar fi impocat în aceasta operațiune precizând că protestul activiștilor este legitim fiind îndreptată împotrivă mineritului ilegal.

Nikol Pashinyan, premierul Armeniei: Închiderea coridorului Lacin este o provocare. Singurul obiectiv este escaladarea unui nou conflict militar şi nu este cazul să reacţionăm în faţa celor care caută o escaladare cu orice preţ.

La începutul săptămânii Curtea Internațională de Justiție a dat curs unei cereri înaintate de Armenia privind ordonarea Azerbaidjanului să ridice blocada.

Audierea de la CIJ face parte dintr-un caz mai amplu depus de Armenia în 2020, spunând că Azerbaidjanul a încălcat o convenţie împotriva discriminării rasiale.

Dar în tot acest timp blocada continua, iar în Nagorno Karabah criza de alimente , medicamente și combustibili se acutizează. Teritoriul locuit de o populație majoritar armeana este disputat de Armenia și Azerbaidjan încă de la începutul anilor 90, după prăbușirea URSS-ului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite