Regina Unirii, omagiată la Peleș. Castelul găzduiește cea mai valoroasă expoziție dedicată Reginei Maria

24 iulie 2018, 23:27

Mihai Ghyka, strănepotul președintelui Camerei Deputaților din 1922, cel care a ținut coroana suveranei la încoronare, a adus și el un exponat din colecția personală.

Putem vedea pentru prima oară geamantanul cu piese de toaletă şi instrumente de scris pe care Regina Maria le-a folosit în Primul Război Mondial, dar și bijuterii, jurnalele, caseta prețioasă de argint aurit, cu safire și nestemate, în care a stat inima suveranei și multe alte obiecte prețioase pentru care muzeul a plătit asigurari cu multe zerouri.

Mircea Hortopan, director patrimoniu Muzeul Național Peleș: „Tot în premieră sunt expuse acum actul de căsătorie al Prințului Moștenitor Ferdinand cu Prințesa Maria, de asemenea testamentul Reginei Maria, redactat în 1933, în limba română, pe care o cunoștea perfect și o scria fără cusur, și de asemenea actul de moarte, de deces al Reginei Maria”.

La Peleş a fost tipărit şi cel mai amplu catalog, considerat o bijuterie istorică: două volume cu fotografii inedite din arhive şi muzee din România ale suveranei.

Cea mai valoroasă expoziție dedicată Reginei Maria poate fi vizitată până în 21 octombrie, preziua aniversării suveranei.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă