Regina munţilor Carpaţi se întoarce. Numărul caprelor negre a crescut spectaculos în Bucegi

„Regina munţilor Carpaţi”, capra neagră, a fost ameninţată până de curând cu dispariţia, dar a găsit pe culmile Bucegilor un adevărat sanctuar. Datorită măsurilor de conservare din ultimii ani, specia prosperă. E un succes la care au contribuit vânătorii, administraţia Parcului Natural Bucegi şi Garda Forestieră Ploieşti.

18 Iunie 2018, 11:53 (actualizat 18 Iunie 2018, 11:56) |
Regina Carpatilor se întoarce
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În România, primele măsuri de protejare a speciei de capră neagră au fost luate în anii ’30, astfel că, la începutul anilor ’40 efectivele au ajuns la circa 4.000 de exemplare. A urmat însă Al Doilea Război Mondial care a anulat eforturile de conservare. În anii ’70, avea loc o uşoară redresare, însă după

Revoluţie situaţia s-a înrăutăţit, iar în 2012 specia era considerată în pericol. Câţiva specialişti şi iubitori ai naturii au reuşit însă imposibilul în Parcul Natural Bucegi.

Braconajul, păşunatul excesiv şi câinii sălbatici sunt principalii duşmani ai caprei negre.

Exemplarele sunt monitorizate îndeaproape cu ajutorul unei tehnologii speciale. Studenţi şi masteranzi în management cinegetic au avut ocazia să testeze echipamentul în condiţii reale şi să afle soluţiile practice prin care poate fi protejată specia.

În România, numărul de capre negre a ajuns la aproximativ 7.000 de exemplare.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 0°C 2°C
IASI -3°C -3°C
CLUJ -6°C -6°C
CONSTANTA -1°C -2°C
CRAIOVA 0°C 2°C
BRASOV -5°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI