Regina Maria, omagiată la Palatul Regal din Madrid

27 iunie 2019, 13:30

Ziua a început cu întâlnirea privată a Principelui Radu cu Regele Felipe al Spaniei, apoi, într-un arc peste timp, la Palatul Regal din Madrid, România a fost cinstită, simbolic, prin cea mai curajoasă regină a ei.

Camelia Csiki: În 1929, Regina Maria sosea la Palatul Regal din Madrid, alături de fiica ei, Principesa Ileana. Astăzi, după 90 de ani, ne-am întors pe urmele Reginei Maria, chiar aici, la Palatul Regal din Madrid, unde o cinstesc deopotrivă români și spanioli.

Ceremonialul este acelaşi de trei secole.

Ceremonialul începe la palatul Santa Cruz, sediul oficial de ceremonii al Ministerului Afacerilor Externe. Acolo se deplasează escadronul Cavaleriei Regale, care îţi dă onorul. Te preiau într-o caleaşcă construită în 1875, trasă de şase cai. Cu Garda regală, cu o ţinută impusă, cu rochie lungă, de epocă, precizează E.S. Gabriela Dancău, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotențiar al României în Regatul Spaniei.

La palat au fost expuse mărturii, documente și fotografii inedite din arhiva Casei Regale spaniole privind vizita din 1929.

A fost inaugurată și o expoziție fotografică a Arhivei Naționale a României, 12 panouri care evocă personalitatea Reginei Maria, pe care spaniolii o pot vedea până în 6 iulie.

Regina a fost primită cu multă căldură, cu multă cordialitate. A început vizita sa în Madrid, a vizitat Muzeul Prado chiar la câteva ore de la sosirea sa, alături de regina Spaniei, regina Victoria-Eugenia. Ele erau şi verişoare bune chiar, afirmă Beatrice Todireanu, curatorul expoziției.

În Biblioteca Palatului Regal, a avut loc o conferință despre rolul Reginei Maria în diplomația românească.  Principele Radu a reprezentat Familia Regală a României la eveniment.

Nicolae Iorga, un important istoric român, scria aceste cuvinte despre suverană: Niciodată o Regină n-a impus mai mult, în afară de rangul ei suprem. Regalitatea vitejiei şi milei de oameni o fac să poarte totdeauna o coroană nevăzută, care este mai scumpă decât toate bijuteriile lumii, a amintit ASR Principele Radu.

Seara a fost încheiată cu un concert extraordinar susținut de apreciatul Cvartet Enescu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă