Regina Maria, imaginea României în Franța. Majestatea Sa Margareta, pe urmele suveranei României Mari

Majestatea Sa Margareta l-a însoţit aseară, la Notre Dame, pe ambasadorul României, când catedrala încă era în flăcări. S-au întors împreună de la Reims, unde au vernisat cea mai mare expoziție dedicată Reginei Maria, la exact un secol de la Conferința de Pace de la Paris. Majestatea Sa i-a trimis o scrisoare preşedintelui Franţei în care şi-a exprimat solidaritatea "în aceste momente de tulburare şi de profundă tristeţe".

16 Aprilie 2019, 20:50 (actualizat 16 Aprilie 2019, 20:53) |
Regina Maria, imaginea României în Franța
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Custodele Coroanei Române a transmis toată admiraţia pentru modul în care pompierii şi forţele militare au luptat să salveze monumentul simbolic al naţiunii franceze, de importanţă mondială. În momentul izbucnirii incendiului, Familia Regală se află la Reims, unde a participat, alături de oficiali francezi şi români, la inaugurarea expoziţiei "Maria a României - regină şi artistă", eveniment dedicat Sezonului România- Franţa.

Luca Niculescu, ambasadorul României la Paris: "Despre Regina Maria se poate vorbi mai multe sezoane: mama răniţilor, regină-soldat, soacră a Balcanilor, mare prietenă a Balcanilor, îndrăgostită de ţara să adoptivă, excelent diplomat, artist împlinit, sprijin generos, creativă, neobosită, sursă de inspiraţie şi alinare, expresie pură a abnegaţiei"

În 1919, Regina Maria a vizitat catedrala de la Reims, pe atunci grav distrusă de război. De aceeea, Majestatea Sa Margareta a fost invitatul de onoare al vernisajului dedicat României, la Palatul Tau din Reims, unde va fi expusă până în 28 iulie coroana din aur şi mantia purtate de Regina Maria la încoronarea de la Alba Iulia, cutia de aur şi nestemate în care a fost depusă inima la moarte şi alte obiecte de preţ care i-au aparținut suveranei.

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române: "La Conferinţa de Pace de la Versailles, străbunica mea s-a folosit de inteligenţa şi farmecul pe care le avea, pentru a obţine, pentru ţara sa, România, idealul cel mai drag: unitatea naţională. În prezent, românii se îndreaptă către Coroană cu respect, admiraţie şi speranţă. Casa Regală este în topul sondajelor de opinie ce măsoară încrederea, admiraţia şi afecţiunea naţională. Noi vom continua angajamentul Reginei Maria, bazat pe puterea exemplului personal, iubirea de ţară şi loialitatea sa neîntreruptă."

Majestatea Sa a refăcut traseul Reginei Maria din 1919 și a fost primită şi la Palatul Elysee.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 21°C
IASI 18°C 20°C
CLUJ 18°C 20°C
CONSTANTA 14°C 13°C
CRAIOVA 19°C 19°C
BRASOV 18°C 19°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI