„Regina” Kabaeva. Schema prin care Putin îi oferă cadouri faraonice presupusei sale amante

Kabaeva premiată de Putin în 2005 / Kremlin
Kabaeva premiată de Putin în 2005 / Kremlin
14 octombrie 2022, 15:00

Cu toate acestea, în următorii 15 ani, Kabaeva a primit cadouri costisitoare din partea cercului apropiat al președintelui, subliniază site-ul Meduza.

Relația este, desigur, considerată a fi reală. Anterior, Wall Street Journal a citat surse care susțin că Alina Kabaeva are „cel puțin trei” copii cu Vladimir Putin.

După declanșarea invaziei, Kabaeva a intrat sub sancțiuni occidentale, fiind considerată consoarta lui Putin. Acum, proiectul de investigație al lui Mihail Hodorkovski, Dossier, are multe de spus despre biografia dubioasă Kabaevei, ascensiunea ei uluitoare și generozitatea oferită de cei mai apropiați asociați ai lui Putin – sau mai degrabă, prin mandatari, de însuși Putin.

Imobiliare

Că Kabaeva și familia ei au primit bunuri imobiliare de la prietenii lui Putin, este ceva care a fost transmis în repetate rânduri în mass-media. Prietenul din copilărie al lui Putin, Peter Kolbin, i-a oferit bunicii lui Kabaeva, Anna Zațepilina, nu unul, ci două apartamente pe legendara stradă Arbat din Moscova.

Ghenadi Timcenko (care îl cunoaște pe Putin din anii 1990 și este considerat unul dintre „portofelele” lui umane) i-a oferit un apartament în Sankt Petersburg. Grigori Baievski („actor imobiliar al prietenilor lui Putin” și partener al lui Arkadi Rotenberg) i-a oferit un teren pe râvnitul tract Rublevka și un apartament în Moscova.

Dossier explică că toate aceste minunății imobiliare au fost cadouri de la însușii Putin, livrate de diferiți împuterniciți.

Citând datele oficiale Rosreestr, Dossier arată că Kabaeva, bunica ei, mama ei și sora ei dețin un total de zece apartamente în Moscova și Sankt Petersburg, precum și terenuri și cabane în regiunea Moscovei și Soci. Potrivit Dossier, valoarea totală de piață combinată a acestor imobile ajunge la 2,5 miliarde de ruble – adică mai mult de 39 de milioane de dolari.

Un conac în Elveția – și „Șeherezada”

Kabaeva are, de asemenea, acces la bunuri care aparțin în mod oficial altor persoane. În aprilie anul trecut, de exemplu, The Wall Street Journal a scris, citând atât oficiali din SUA, cât și din UE, că fosta sportivă a petrecut perioade lungi într-o vilă echipată cu heliport în municipalitatea Cologny de pe lacul Geneva. Conacele istorice din zonă au o valoare tipică de 70-80 de milioane de dolari, dar heliportul este singurul din întreaga municipalitate. Locația sa este aproape de casa grandioasă deținută de Ghenadi Timceenko, pe proprietatea istorică numită Villa Hauterive. O parte din Vila Hauterive a fost scoasă la vânzare în primăvara lui 2022 – pentru 75,5 milioane de dolari.

Când a fost contactat de Dossier, agentul imobiliar care s-a ocupat de vânzare a confirmat că proprietatea are un heliport. Potrivit serviciului de urmărire a zborurilor ADS-B Exchange, cinci elicoptere private au aterizat la sau în apropierea locului din 2016. Patru dintre ele au fost asociate cu Swift Copters — o companie care deservește clienți din Rusia. O sursă care o cunoaște personal pe Kabaeva a declarat publicației că fosta sportivă se duce cu elicopterul „literal până în pragul casei lui Timcenko”.

Pe lângă vila elvețiană a lui Timcenko, Kabaeva a folosit probabil și „Șeherazada”, iahtul oferit lui Putin de un grup de oameni de afaceri ruși conduși de Timcenko. Potrivit unei alte investigații Dossier, la sfârșitul anului 2020, Kabaeva a venit la Milano în același timp cu membri ai Serviciului Gărzii Federale, care, potrivit echipei de investigații a lui Alexei Navalnîi, făceau parte din echipajul „Șeherazadei”. Pe fondul invaziei, iahtul de lux a fost confiscat de guvernul italian.

Un împrumut de 12 miliarde de ruble pentru achiziționarea unui canal TV

Din 2014, Kabaeva a prezidat consiliul de administrație al holdingului National Media Group (NMG). NMG deține participații la Canalul 1, versiunea rusească a Discovery, precum și la postul REN TV și la ziarul Izvestia. În 2018, NMG, împreună cu banca VTB, au cumpărat canalul de televiziune STS pentru 18 miliarde de ruble (aproape 282 de milioane de dolari). Mai târziu, banca și-a vândut cota de canal către holdingul media.

Dossier notează că nici VTB, nici NMG nu-și cheltuiau banii în acea afacere: amândouă companiile foloseau împrumuturi. Unul dintre creditori a fost chiar STS; celălalt era un individ, un anume „V. Kolbin.” Cu o zi înainte de semnarea acordului de cumpărare și vânzare, Kolbin a oferit VTB și National Media Group un împrumut de 12,3 miliarde de ruble, la 16% dobândă anuală. Creditorul este nimeni altul decât Vladimir Petrovici Kolbin, fiul vechiului prieten al lui Putin, Peter Kolbin, care a fost, la rândul său, proprietarul nominal al mai multor active private ale președintelui. Când Peter Kolbin a murit la începutul lui 2018, „afacerea” sa a fost moștenită de fiul său. Până atunci, Kolbin Jr. lucrase în forțele de ordine și de securitate.

În 2018, Vladimir Kolbin a acționat ca mandatar într-o tranzacție cu acțiuni ale Sogaz, cea mai mare companie de asigurări din Rusia. El a cumpărat mai întâi titlurile de valoare de la firma deținută de fiica lui Timcenko, pentru 23 de miliarde de ruble. Apoi, le-a vândut chiar Sogazului, pentru 55 de miliarde de ruble. La scurt timp după aceea, Kolbin Jr. a acordat National Media Group un împrumut de 12,3 miliarde de ruble pentru a cumpăra STS.

Bonus: Cum a devenit Kabaeva director media

O sursă apropiată Biroului Președintelui Rusiei a declarat pentru Dossier că întrebarea „Cum să procedăm cu Kabaeva?” a apărut în jurul anului 2007. Acest lucru a dus la crearea Grupului Național Media în 2008, Kabaeva fiind numită imediat în consiliul consultativ. La acea vreme, Kabaeva avea și un loc în Duma de Stat, dar în cei șapte ani de mandat, ea și-a adus contribuția doar la cinci proiecte legislative. În 2014, a părăsit Duma pentru a deveni șeful consiliului de administrație al NMG. Structura de proprietate a grupului nu a fost raportată oficial. Unele surse au spus că, înainte de război, cei mai mari acționari ai NMG erau Sogaz, omul de afaceri Alexei Mordașov și Surgutneftegaz.

Dar Kabaeva rareori comentează activitatea holdingului. O sursă de încredere a declarat pentru Dossier că nici nu participă la activitățile sale curente. În mod clar, postul este pur și simplu „o sinecură care oferă un venit solid și îi lasă mult timp pe care să-l dedice carității, sportului și copiilor”. În 2018, venitul oficial al fostei sportive la NMG a fost de 785 de milioane de ruble – sau 12,3 milioane de dolari.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite