Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii împlinește 93 de ani

21 aprilie 2019, 11:58

Devenită regină după moartea tatălui ei, Regele George al VI-lea, la 6 februarie 1952, Elisabeta a II-a a petrecut 67 de ani şi 74 de zile pe tron. Este cea mai lungă domnie din istoria monarhiei britanice.

În timpul domniei sale s-au succedat 14 prim-miniştri, de la Winston Churchill şi până la Theresa May, şi au fost promulgate peste 3.500 de legi în Parlament.

Potrivit datelor Oficiului pentru Statistica Naţională al Regatului Unit, 83% din persoanele care trăiesc în Marea Britanie nu au cunoscut un alt monarh.

Elisabeta a II-a s-a născut în 1926, într-o casă din 17 Bruton Street din Londra, o adresă la care în prezent se află un restaurant chinezesc de lux.

Aniversarea reginei este sărbătorită însă la o dată mai târzie, în general în a doua zi de sâmbătă a lunii iunie.

Regina este însoţită atunci de membrii familiei regale la parada militară „Trooping the Colour”, când peste o mie de soldaţi îmbrăcaţi în uniforma tradiţională de gală mărşăluiesc prin centrul Londrei.

Membrii familiei regale ies apoi pe balconul Palatului Buckingham, într-o apariţie publică după tradiţionala paradă.

Regele George al II-lea, născut la 9 noiembrie 1683, a instaurat în 1748 tradiţia dublei celebrări, pentru a putea beneficia de condiţii meteo mai blânde.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite