Regina Elisabeta a II-a, pe ultimul drum. Sicriul a fost depus la Catedrala St. Giles, din Edinburgh. Scoțienii își iau rămas-bun de la Regină

Sicriul depus la Catedrala St. Giles
Sicriul depus la Catedrala St. Giles
12 septembrie 2022, 07:42

UPDATE Publicul a început să se reculeagă luni în faţa sicriului reginei Elisabeta a II-a, expus pentru prima oară la St Giles’ Cathedral din Edinburgh, la patru zile după decesul suveranei la vârsta de 96 de ani, relatează AFP. Corpul reginei, într-un sicriu acoperit cu drapelul regal scoţian, va rămâne 24 de ore în capitala Scoţiei, după care va fi transportat la Londra cu avionul marţi seara.

UPDATE Totul este organizat până în cel mai mic detaliu, potrivit Telejurnalului. Nu poți intra în catedrala St. Giles fără să primești un bilet de intrare. Dar oamenii așteaptă tăcuți, pentru a-i spune „Adio” singurei regine pe care au știut-o vreodată.

“Nu sunt de aici. Vin de departe. Nu e doar regina voastră, este şi a mea”.

“Nu poţi să nu te gândeşti la cel pe care l-ai pierdut”.

Înainte ca supușii să aibă acces, în catedrală a avut loc o slujbă religioasă, în prezența regelui Charles al III-lea și al Reginei Consoarte.

Emoționantă a fost însă și tăcerea în care a fost purtat siciriul reginei de la Palatul HolyroodHouse până la catedrală. Așa numita „milă regală”, aproximativ 2 kilometri, a fost parcursă cam în 20 de minute, iar Charles a fost cel care a condus procesiunea. Alături de el, frații și sora sa: prinții Andrew și Eduard și Prințesa Anne.

Ceva mai devreme, Regele a fost întâmpinat cu salve de tun la Edinburgh, pe ale cărei străzi așteptau deja mii de oameni. Charles al III-lea a ținut și aici să dea mâna cu cât mai mulți dintre supușii săi, desigur, sub atenta supraveghere a forțelor de securitate.

A urmat apoi o ceremonie tradițională prin care i s-a urat bun venit, apoi, Regele a trecut în revistă garda de onoare a regimentului regal al Scoției.

Ziua aceasta atât de lungă a început la Londra, unde Charles a vorbit în parlament pentru prima oară în calitate de monarh. A venit la Westminster Hall, însoțit de Regina Consoartă, pentru a primi condoleanțe din partea membrilor camerelor reunite ale parlamentului.

Regele Charles al III-lea: Stând aici, în faţa dumneavoastră, nu pot să nu simt greutatea istoriei care ne înconjoară şi asta ne reaminteşte tradiţiile vitale ale Parlamentului cărora voi, membrii ambelor camere, vă dedicaţi.

Pentru prima oară în ultimii 70 de ani, în Westminster Hall al parlamentului britanic, s-a auzit God Save the King, imnul Marii Britanii.

–––––––––––––––––––––––––––––––––

UPDATE Regele Charles a ajuns și el la Edinburgh și urmează să participe la procesiunea de la Catedrala St. Giles. La eveniment iau parte toți copiii Reginei Elisabeta a Doua.

Zeci de mii de oameni s-au strâns la Green Park, vizavi de Palatul Buckingham pentru a lăsa flori si mesaje pentru Regina Elisabeta a II-a. Acolo s-a conturat un veritabil covor floral.

Regele Charles al III-lea, după prima sa vizită în calitate de monarh la parlamentul britanic, a ajuns la  Edinburgh, unde se afla sicriul Reginei la Palatul Holyroodhouse.

În timpul procesiunii în care sicriul reginei Elisabeta a II-a a fost depus la Catedrala St Giles, membrii familiei regale au mers în spatele cortegiului.

Seara va avea loc un priveghi pentru familia regală. Iar mâine, sicriul va fi transportat cu un avion militar la Londra.

 

Duminică, după un drum de șase ore, de la Balmoral la Edinburgh, cortegiul funerar a ajuns la Palatul Holyroodhouse. Sicriul e învelit în drapelul regal al Scotiei. Prințesa Anne, unica fiică a reginei, a fost singurul membru marcant al familiei regale care a însoțit-o pe regina de la Balmoral, în capitala Scotiei.

În curtea Palatului Holyroodhouse, prințesa Anne a făcut o reverență, în momentul în care sicriul mamei sale a ajuns în dreptul ei.

Duminică, în tot regatul au avut loc slujbe în memoria Reginei, dar la biserici, catedrale și abații au fost trase clopotele și în cinstea Regelui, Charles al III lea.

Suveranul și Camilla, Regina Consoarta, au fost întâmpinați duminică cu urale la sosirea la Palatul Buckingham. Funeraliile reginei Elisabeta a II-a doua vor avea loc pe 19 septembrie.

Au fost dezvăluite detalii despre modul în care oamenii își pot lua rămas bun de la regina Elisabeta a II-a, la Palatul Westminster în cursul acestei săptămâni.

Evenimentul începe la ora 17:00 (ora Marii Britanii) miercuri și va dura până luni, 19 septembrie, la ora 06:30, ziua înmormântării Reginei.

Intrarea va fi deschisă 24 de ore pe zi între aceste ore.

Sunt așteptate aglomerații mari și există avertismente cei care doresc să demonteze în ocazia istorică ar putea fi nevoiți să aștepte ore și chiar peste noapte.

Oamenii sunt sfătuiți să aducă mâncare și băutură, precum și îmbrăcăminte adecvată.

Luni, 12 septembrie

Elisabeta a II-a va fi depusă la Catedrala St. Giles, unde, timp de 24 de ore, scoțienii își vor putea lua adio de la suverană.

„E extraordinar că ne vom putea lua rămas bun de la ea personal, nu doar să vedem la televizor funeraliile”.

Marţi, 13 septembrie

A doua zi, marți, sicriul Reginei va fi transportat la Londra cu o aeronavă militară și va fi dus la Palatul Buckingham.

Miercuri, 14 septembrie

Regina va fi depusă la Westminster Hall, unde va rămâne până la funeralii.

De joi, 15 septembrie, timp de 4 zile, oamenii pot veni să aducă un omagiu celei care le-a fost Regină timp de 7 decenii.

19 septembrie, ziua funeraliilor de stat, e sărbătoare legală, dar rămâne la latitudinea firmelor să-și lase sau nu angajații să stea acasă.

Bursa a anunțat deja că în ziua funeraliilor va fi închisă. Nici poșta nu va funcționa, iar mare parte din transportul public va fi oprit.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite