Regenerarea neuronilor: o nouă speranță pentru refacerea funcționalității mersului postparalizie

Cum codifică stochează şi procesează informaţia creierul nostru?
Cum codifică stochează şi procesează informaţia creierul nostru?
28 septembrie 2023, 08:30

Într-un studiu din 2018 publicat în Nature, echipa a identificat o abordare terapeutică care declanșează refacerea axonilor – fibrele minuscule care leagă celulele nervoase și le permit să comunice – după leziuni ale măduvei spinării la rozătoare. Deși această abordare a condus cu succes la regenerarea axonilor peste leziunile grave ale măduvei spinării, atingerea recuperării funcționale a rămas o provocare semnificativă.

Pentru studiul nou, publicat în revista Science, echipa a dorit să determine dacă direcționarea regenerării axonilor de la subpopulații neuronale specifice către regiunile lor naturale target poate conduce la restaurarea funcțională semnificativă după leziuni ale măduvei spinării la șoareci. În primul rând, aceștia au utilizat analiza genetică avansată pentru a identifica grupuri de celule nervoase care permit îmbunătățirea mersului după o leziune parțială a măduvei spinării.

Cercetătorii au descoperit că simpla regenerare a axonilor din aceste celule nervoase peste leziunea măduvei spinării, fără un ghidaj specific, nu a avut niciun impact asupra recuperării funcționale. Totuși, când strategia a fost rafinată pentru a include utilizarea semnalelor chimice pentru a atrage și ghida regenerarea acestor axoni către regiunea lor naturală target în măduva spinării lombare, s-au observat îmbunătățiri semnificative ale abilității de mers într-un model de șoarece cu leziuni complete ale măduvei spinării.

„Studiul nostru oferă informații cruciale despre complexitățile regenerării axonilor și cerințele pentru recuperarea funcțională după leziuni ale măduvei spinării”, a declarat Michael Sofroniew, MD, PhD, profesor de neurobiologie la David Geffen School of Medicine de la UCLA și un autor senior al noului studiu. „Subliniază necesitatea nu numai de a regenera axonii peste leziuni, dar și de a-i ghida activ pentru a ajunge la regiunile lor naturale target pentru a obține o restaurare neurologică semnificativă.”

Autorii afirmă că înțelegerea faptului că re-estabilirea proiecțiilor subpopulațiilor neuronale specifice către regiunile lor naturale target reprezintă o promisiune semnificativă pentru dezvoltarea terapiilor destinate restaurării funcțiilor neurologice la animale mai mari și la oameni. Cu toate acestea, cercetătorii recunosc și complexitatea promovării regenerării pe distanțe mai lungi la non-rozătoare, necesitând strategii cu caracteristici spațiale și temporale intricate. În concluzie, aceștia afirmă că aplicarea principiilor expuse în lucrarea lor „va debloca cadrul pentru a obține reparații semnificative ale măduvei spinării lezate și poate accelera repararea după alte forme de leziuni și boli ale sistemului nervos central.”

Articol de: Maria Chiriță

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite