Regele Spaniei, despre criza catalană: „Aceste autorităţi au subestimat afecţiunea şi solidaritatea spaniolilor”

4 octombrie 2017, 09:10

Șeful statului spaniol a transmis și un mesaj de solidaritate catalanilor care nu sunt de acord cu acțiunile guvernului secesionist și a atras atenția asupra pericolului reprezentat de nesupunerea administrației catalane.

Astăzi, societatea catalană este fracturată şi divizată. Aceste autorităţi au subestimat afecţiunea şi solidaritatea care au unit şi îi vor uni pe toţi spaniolii. Și prin comportamentul lor iresponsabil pot pune în pericol chiar şi stabilitatea economică şi socială a Cataloniei şi a întregii Spanii, a declarat Regele Felipe al VI -lea.

Reacția regelui deschide calea suspendării autonomiei Cataloniei și autorizează activarea articolului 155 din Constituția Spaniei. Acest lucru ar însemna convocarea de noi alegeri într-o regiune care a fost blocată, marți, de greva convocată de guvernul secesionist de la Barcelona.

Studenții au manifestat în favoarea independenței și grupuri de greviști au blocat șosele și autostrăzi. Polițiștii spanioli care au fost huiduiți de separatiști au primit și sprijin din partea unui grup de catalani, care le-au cerut să nu plece.

Liderul catalan Carles Puigdemont caută un mediator internațional și a spus că este pregătit să declare independența Cataloniei în următoarele zile. Între timp, guvernul spaniol cere sprijinul celorlalte partide unioniste înainte de a da un răspuns decisiv provocării catalane.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite