Regele Mihai a ajuns a doua oară pe tron, în plin război. Armata a recucerit Transilvania de ziua Regelui

Înlăturat de la tron de propriul tată înainte să împlinească 9 ani, Mihai s-a împărțit între Carol al II-lea și mama exilată la Florența. A fost un deceniu în care românii au cunoscut prima dictatură, cea regală. Iar Europa a fost lovită de război și nazism. Apoi, România Mare a fost ciopârțită în funcție de interesele lui Hitler și Stalin.

06 Decembrie 2017, 11:30 (actualizat 09 Decembrie 2017, 20:55) Știrile TVR |
Regele Mihai a ajuns a doua oară pe tron în plin război mondial
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

De aceea, Carol al Doilea a pierdut tronul, iar Mihai a devenit, din nou, rege, la scurt timp după ce a susținut examenul de maturitate. Avea doar 19 ani.

A aflat că România a intrat și ea în război, de la Radio BBC, pentru că Ion Antonescu instaurase dictatura militară și nu îi comunică deciziile sale Regelui.

Antonescu nu îl lăsa pe rege să se implice în politică. Suveranul colabora însă cu partidele din politică, iar pe 23 august 1944 Regele Mihai l-a destituit și l-a arestat  pentru că refuzase să semneze armistițiul cu Națiunile Unite. Armata roșie ocupase deja Iașiul.

În pofida faptului că existau semnale care veneau de la germani, de la serviciile de informații parțial fidele lui. Ceea ce s-a întâmplat în după-amiaza acelei zile a fost o surpriză pentru Antonescu. Armata s-a raliat Ordinului Regal. Romțnia a schimbat tabăra.

La ora 22 suveranul a difuzat proclamația către țară, anunța revenirea la un regim democratic și întoarcerea armelor împotriva Germaniei.

Decizia aceasta a însemnat scurtarea Războiului cu șase luni.

Nemții s-au răzbunat și au bombardat Bucureștiul timp de trei zile. Au fost sute de morți și mii de răniți, dar soldații români au eliberat Bucureștiul înainte de 28 august, când au ajuns rușii în capitală.

Ajunși în țară rușii au violat și au jefuit civili, au luat armament, muniție, vehicule, avioane, flota românească militară și civilă.

Armistițiul a stabilit ca România să plătească despăgubiri Rusiei în valoare de 300 de milioane de dolari. Și Basarabia și Bucovina de Nord le-a fost cedată. Marii învingători ai războiului au împărțit lumea în secret.

Românii au recucerit Transilvania la 25 octombrie, chiar de ziua Regelui Mihai, au fost eliberate ultimele localități românești, printre care și Satu Mare.

Peste 500 de mii de soldați au fost obligați să continue războiul.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN MOARTEA UNUI REGE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 36°C 37°C
IASI 33°C 35°C
CLUJ 33°C 33°C
CONSTANTA 26°C 28°C
CRAIOVA 33°C 33°C
BRASOV 30°C 31°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI