Regele Mihai, un elev model. Amintiri din „Clasa Palatină”

9 decembrie 2017, 21:46

Muzica a fost pasiunea comună a bunilor prieteni Dinu Lascăr Zamfirescu și Regele Mihai, colegi în Clasa Palatină – o clasă de liceu specială, formată în anii ’30 la cererea Regelui Carol al II-lea pentru educația fiului său, Voievodul Mihai de Alba Iulia.

Colegii viitorului Rege au fost atent aleși din toate clasele sociale. Copii de funcționari, de țărani și intelectuali au învățat în aceeași clasă cu Regele.

Dinu Lascăr Zamfirescu:Noi îl consideram cel mai bun și nu găseam că am greșit. Era cel mai bun, știa limbi multe. Îi plăcea istoria, era foarte bun la matematică. Cânta și el la pian, era amator de muzică„.

Prietenia dintre Dinu Lascar Zamfirescu și Regele Mihai a continuat și după școală. Cei doi se plimbau cu mașina prin București, faceau echitaţie la Sinaia și mergeau împreună în vacanțe, în Italia.

În 1940, când Regele Mihai a urcat din nou pe tron, drumurile lor s-au separat. Dar, prietenia a rămas. Se mai vedeau la dineuri, la ceaiuri, cât de des era posibil în acele vremuri de război.

Au păstrat legătura chiar și când Regele era în exil.

De la revenirea Regelui Mihai în țară, Dinu Lascăr Zamfirescu n-a ratat nicio ocazie să se întâlnească cu Majestatea Sa. În noiembrie 2013, Regele l-a invitat la un prânz oficial la Palatul Elisabeta.

A fost acolo și la ultima ieșire a Regelui Mihai la balconul Palatului Elisabeta.

La finalul unei prietenii de-o viață, Dinu Lascăr Zamfirescu își va lua rămas bun de la Regele Mihai la Palatul Regal, unde va fi depus sicriul cu trupul neînsuflețit.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite