Regele Mihai, singurul monarh care a prins în viață 90 de ani de la încoronare. Principesa Margareta, declarație în exclusivitate pentru TVR

12 iulie 2017, 11:36

„Este incredibil. Am simțit că este un moment istoric pentru țara noastră și am celebrat un om unic, absolut unic. Și este minunat pentru mine că este tatăl meu”, a declarat ASR Principesa Moștenitoare Margareta, în exclusivitate pentru Televiziunea Română.

Mihai I a devenit pentru prima dată rege al României în 1927, la 20 iulie, după moartea bunicului său, Ferdinand. Avea doar 6 ani.

Cu doi ani înainte, tatăl lui Mihai I, Carol al II-lea, , renunţase la tron, pentru a rămâne în străinătate cu amanta sa, Elena Lupescu. Pentru că era  minor, regele guverna cu ajutorul unei Regenţe.

Din Regenţă făceau parte principele Nicolae – al doilea fiu al lui Ferdinand, patriarhul Miron Cristea şi preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie, Gheorghe Buzdugan.

Jurământul a fost depus în faţa parlamentului de noul Rege şi de Regenţă la 20 iulie 1927.

Principalele partide politice s-au poziţionat diferit faţă de Regenţă. Liberalii au susţinut-o şi au grăbit depunerea jurământului, pentru a evita formarea unui curent carlist în armată. Ţărăniştii au pus chiar problema aducerii în ţară a lui Carol al II-lea.

Regenţa nu a avut autoritatea de a arbitra viaţa politică. În plină criză economică, Carol al II-lea s-a întors în ţară şi şi-a detronat fiul. Prima domnie a Regelui Mihai s-a încheiat la 8 iunie 1930.

După 10 ani de autoritate dictatorială, Regele Carol al II-lea i-a lăsat tronul fiului său şi a fost înlăturat de generalul Ion Antonescu. Astfel, la 6 septembrie 1940  începea a doua domnie a Regelui Mihai, dominată de regimul dictatorial impus de mareşalul Antonescu şi de război.

Regele Mihai a fost forţat de comunişti să abice, în 30 decembrie 1947.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite