Regele Mihai, după ce a fost anunțat de Ion Caramitru, în 1997, că a redobândit cetățenia română: "Eu sunt mai român decât vă închipuiți"

După ce l-au obligat să abdice, comuniştii i-au retras Majestăţii Sale Regelui Mihai cetățenia română. După Revoluție, în 1997, într-o ședință de guvern, i-a fost redată cetăţenia română. Marți seara, în emisiunea România 9, Ion Caramitru a povestit câteva amănunte mai puțin cunoscute din acea perioadă.

06 Decembrie 2017, 09:43 (actualizat 06 Decembrie 2017, 11:29) Știrile TVR |
Ion Caramitru despre cetatenia Regelui
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În 1997, Ion Caramitru, la acea vreme ministru al Culturii,  a fost cel care l-a anunțat pe Rege de redobândirea cetățeniei.

"S-a propus în guvern  să se voteze această hotărâre prin care Regelui Mihai să i restituie cetățenia română. Mărturisesc că am surâs atunci, pentru că am spus: 'Ca și cum ar fi pierdut-o vreodată...' Era vorba de aspectul formal. [...] Întreg guvernul a votat pozitiv. Nici nu s-au lăsat mâinile jos, am ieșit din sală, m-am dus pe culoar unde sunt și acum niște telefoane, cu care, prin centrală, se putea vorbi în lume. Avem numărul de telefon, l-am sunat, mi-a răspuns chiar dânsul și i-am spus: 'Majestate - eram cu lacrimile în gât - acum două minute am asistat, ca membru în guvern, la momentul prin care ați redobândit...'. Am făcut o pauză, am simțit că l-au podidit lacrimile și a spus: 'Domnule Caramitru, eu sunt mai român decât vă închipuiți. Și, pentru mine, lucrul ăsta este super emoționant. Vă mulțumesc', a povestit fostul ministru al Culturii.

Ion Caramitru a mai povestit un episod din istoria recentă a României, care arată efectul propagandei comuniste și modul fals în care a prezentat aceasta plecare din țară a Regelui, cu un tren plin de aur și tablouri. Episodul se întâmpla înaintea ședinței de guvern prin care Regelui i se restituia cetățenia: “În perioada când eu mă exprimam liber vizavi de monarhie și ceream ca lucrul ăsta să fie luat în calcul șeful Securității române de atunci m-a căutat și mi-a spus între patru ochi următoarele lucruri: '- Domnule Caramitru, dumneata ești în relație directă cu Regele Mihai'. Zic: ' - Într-un fel, da. De ce mă întrebați?'  '- Vreau să-i transmit un mesaj. Spuneți-i că dacă aduce înapoi tablourile, îi dăm înapoi cetățenia.”

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN MOARTEA UNUI REGE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 11°C
IASI 15°C 7°C
CLUJ 11°C 4°C
CONSTANTA 16°C 12°C
CRAIOVA 13°C 10°C
BRASOV 14°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI